Vláda chce v Třešti postavit zimní stadion za 100 milionů. Zaplatit ho má ale město

9. únor 2020 05:00

Zimní stadion za sto milionů korun. Podle Národního investičního plánu Vlády ČR je to věc, kterou by nutně potřebovala Třešť na Jihlavsku.

V šestitisícovém městě by měl vyrůst do deseti let. Nepůsobí tam přitom žádný hokejový tým a radnice na jeho stavbu nemá peníze.

Kryté koupaliště, byty pro mladé rodiny. To říkají náhodně oslovení lidé v ulicích Třeště. „Zimní stadion tu byl, pak ho rozbourali,“ dodává starší paní. Nový by rozhodně nestavěla.

Národní investiční plán

Podle národního investičního plánu, materiálu Vlády České republiky by ale v Třešti zimní stadion měl být a to hned za 100 milionů korun.

Investorem by podle dokumentu mělo být město Třešť. „V tuto chvíli nemáme nic nekresleného, naplánovaného. Pokud se o tom budeme bavit, tak jsme někde v bodě nula,“ komentoval starosta Vladislav Hynk (KDU-ČSL).

Telč, Jihlava

V Třešti není žádný hokejový tým a na nejbližší zimní stadion do Jihlavy nebo Telče je ti asi patnáct minut autem. V minulosti v Třešti fungovalo nekryté kluziště, asi 20 let je ale zavřené.

Radnice spíš přemýšlela o zakoupení speciálního chlazení, které by umožnilo rekreační bruslení v zimních měsících. „Chtěli bychom to v nejbližší době zrealizovat,“ dodal starosta.

Zimní stadion

Třešťský starosta zimní stadion úplně nezatracuje. Musel by ho ale zaplatit někdo jiný. Jeho cena je totiž vyšší než celý městský rozpočet. „Bez té dotační podpory si nejsem jistý, že by se nám to podařilo. Na druhou stranu jsem rád, že jsme v tom investičním plánu uvedeni.“

Celkem Vláda chce na území České republiky postavit 40 nových zimních stadionů. Vychází to z koncepce rozvoje ledního hokeje, za kterou stojí Národní sportovní agentura vedení bývalým hokejovým brankářem, dnes politikem Milanem Hniličkou (ANO).

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související