Třešť opraví bývalou školu na náměstí. Bude tam škola umělecká

20. prosinec 2019 06:00

Třešť na Jihlavsku opraví prázdnou školu na náměstí. Město s rekonstrukcí začne v příštím roce. Přestěhuje tam pak základní uměleckou školu.

V přízemí budou komerční prostory, což by mělo přinést peníze na údržbu nemovitosti, řekl novinářům starosta Vladislav Hynk (KDU-ČSL).

Osm let prázdná

Třípodlažní historickou budovu opustila střední škola kvůli úbytku žáků asi před osmi lety, převzalo ji město. Od té doby hledalo možnosti, jak ji využít. „Byla to škola, takže je výhodou, že škola by tam zase měla ve větší rozloze být,“ řekl starosta. I tak bude potřeba zmenšit třídy a zajistit jejich odhlučnění nebo opravit sociální zařízení.

Víc oprav budou stavbaři dělat zvenku. Zahrnují i výměnu oken, jichž je okolo stovky, přibude výtah. „V tuto chvíli je to v rovině studie, ale projektanti už pracují na dokumentaci pro stavební povolení,“ řekl Hynk. Soutěž na dodavatele stavebních prací by měla začít v létě, z ní vyplyne cena zakázky. Radnice předběžně na školu počítá s částkou okolo 65 milionů korun. Na dokončení projektové dokumentace a zahájení rekonstrukce má město v rozpočtu na příští rok 22 milionů korun.

Léto 2022

Bývalá škola by měla být opravená do léta 2022, práce budou rozdělené do dvou etap. Základní umělecká škola by tam podle starosty mohla být v optimistické variantě od září 2021, případně od ledna 2022. Obsadí horní patro a část středního. V budově bude také sál se stovkou míst pro pořádání akcí.

Základní umělecká škola

Třešťská základní umělecká škola je zatím v patře radnice, podle starosty tam má málo místa. Větší prostory by podle něj potřeboval rovněž úřad, jemuž chybí větší zasedací místnost i zázemí pro archivy. Jednání zastupitelstva jsou v kulturním domě, kde se kvůli tomu musí instalovat hlasovací zařízení.

Bývalá škola je odpojená od topení. Občas se využívá jako zázemí pro akce na náměstí, různé organizace v ní mají uložené věci. Radnice dřív uvažovala například o tom, že by dům mohl sloužit jako muzeum sběratelů, ale na projekt nesehnala dotaci.

zdroj: ČTK
Spustit audio