Třeštice u Třeště dostane skoro milion za úspěch v soutěži mezi vesnicemi. Opraví za to kulturák

6. říjen 2019 10:00

Kulturní dům v Třeštici na Jihlavsku má typické nešvary přestavby z konce sedmdesátých let. Když se obec přihlásila do soutěže Vesnice roku, byl cíl jasný.

Třeštičtí chtěli vyhrát alespoň jednu z kategorií a za odměnu si ho opravit. A k překvapení místních obyvatel se to povedlo.

„Úplně všichni tím žijeme. Někde máte mateřské školy, někdo kroje, tady se lidi snaží,“ řekla místní paní Miloslava. Její obec Třeštice uspěla v jedné z kategorií soutěže o vesnici roku, konkrétně získala oranžovou stuhu za vzornou spolupráci se zemědělci.

Lidi do toho dali srdíčko…

Starosta Martin Kodys je přesvědčený, že za úspěchem stojí celá vesnice. „Lidi do toho dali srdíčko. Komisařky mi potom říkaly, že si všimly detailů, třeba jak si děti zpívají. Všechno bylo samo od sebe, ženský při obracení sena si zpívaly. Dvě komisařky se rozbrečely u prezentace, pak prý v autobus jich bylo víc,“ dodal starosta.

900 tisíce korun

Třeštice dostane od ministerstva zemědělství 900 tisíc korun. Za co je utratí, to je od začátku jasné. Opraví kulturní dům. Je asi 40 let starý, vznikl původně přestavbou školy. „Rádi bychom ho opravili.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio