Víte, kde všude musíte mít dálniční známku?

20. únor 2016
Motorsvět

Další díl pořadu Motorsvět Veroniky Vošické se věnuje novým dálničním úsekům. Došlo totiž na mnoha místech České republiky k přejmenování rychlostních silnic, dříve označených písmenem R, na dálnice. Některé úseky ale byly z dálniční sítě vyřazené.

„Z těch vyřazených to je kupříkladu úsek Dvory – Jenišov, Spořice Chomutov nebo Bystřany – Řehlovice,“ jmenuje Veronika. Kompletní seznam úseků najdete v přiloženém zvuku.

„Tyto uvedené úseky budou označeny dopravní značkou Silnice pro motorová vozidla. Silnice pro motorová vozidla nejsou obecně časově zpoplatněny. Nově byl také o 2,2 km posunut začátek a konec dálnice D8 na hranici hlavního města Prahy a Středočeského kraje. Naše republika tedy čítá už 2000 kilometrů a jednotné značení odpovídá evropským normám, které docení zejména i zahraniční řidiči. Po písničce se podíváme do zajímavé etapy v historii motosportu.“

Pár kapitol z historie motoristického sportu

Veronika Vošická se netají svou nezměrnou láskou k motorsportu a veteránům. „Obojí se pořádně začalo prolínat v roce 1979. Osmdesátá léta jsou nepochybně označována za zlatou éru automobilových soutěží,“ říká k tématu.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: mik
Spustit audio