Více než dva roky pracovali restaurátoři a dělníci na opravách střechy svatého Jakuba v Jihlavě

23. srpen 2019 12:38

Svatojakubský kostel ale není jedinou sakrální památkou v kraji, která se opravuje, nebo opravu potřebuje.

Zřejmě nejrozsáhlejší a nejdražší stavební zásah teď čeká chrám svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku. Jeho obnova bude stát více než 100 milionů korun a začít by měla už letos na podzim.

V havarijním stavu je kopule

Návštěvníkům i věřícím se chrám uzavře pravděpodobně v polovině září. Rekonstrukce pak má být hotová v roce 2022. Nejzásadnější bude oprava střechy, trámy ničí plísně a tesaříci a na některých místech je dřevo už tak degradované, že jde loupat rukou. Dojde také na restaurování interiéru včetně vzácné fresky z roku 1734. V kraji se ale momentálně pracuje i na obnově jiných církevních památek, restaurátoři opravují například kostel v Řečici na Havlíčkobrodsku nebo klášterní budovy v Želivě na Pelhřimovsku

Na opravu dalších staveb chybí peníze

Jeden příklad za všechny - chrám svatého Ignáce z Loyoly v Jihlavě. Od kostela svatého Jakuba zmíněného v úvodu článku, je vzdálený jen několik desítek metrů. Svatý Ignác by nutně potřeboval kompletní opravu střechy. Na tu ale není dost peněz. Dělníci teď opraví alespoň zdevastovanou severní část, která se loni v listopadu dokonce zcela propadla.  

Peníze se shánějí těžko

Majitelé většinou nemají na tak rozsáhlé práce dost vlastních peněz a musejí žádat o dotace - ať už od Evropské unie, státu nebo samospráv. Konkrétně ale na opravu střechy jihlavského kostela svatého Jakuba dostali Premonstráti dotaci až na čtvrtý pokus. Na druhou stranu za poslední tři roky získali vlastníci všech památek na Vysočině z evropských fondů okolo čtvrt miliardy korun.

Spustit audio