„Veřejná služba“ je zdarma protizákonná. Žena z Velkého Meziříčí vysoudila mzdu

6. březen 2017
Zprávy z

Žena z Velkého Meziříčí vyhrála spor s místními technickými službami. V roce 2012 byla bez práce a úřady ji poslaly zdarma uklízet v rámci tzv. veřejné služby. Paní s tím ale nesouhlasila, podala žalobu a po několika soudech dosáhla náhrady mzdy. Celkově jde o desítky tisíc korun.

„To byl institut, se kterým jsem od začátku nesouhlasila. Byl špatně nastavený, byla jsem, jak já říkám, nasazená. Nedobrala jsem se žádného řešení, snažila jsem se s technickými službami domluvit. Nepřistoupily na to, tak jeden soud, druhý soud,“ vypráví žena.

Veřejná služba platila od jara do podzimu v roce 2012, stát tehdy dlouhodobě nezaměstnaným uzákonil povinnost pracovat bezplatně.

„Úřad práce vybral dlouhodobě nezaměstnané, podepsal s nimi smlouvu, bylo tady přes padesát lidí. Vybavili jsme je ochrannými pomůckami, dali jim nářadí a určili, kde mají pro město uklízet. A více méně jsme se o ně starali,“ říká Jaroslav Mynář z velkomeziříčských technických služeb.

Česko dříve uklízely tisíce nezaměstnaných lidí, kterým tzv. veřejnou službu nařídily úřady práce.

Úhrada ušlé mzdy

Už v listopadu 2012 Ústavní soud veřejnou službu zrušil. Podle něj byla v rozporu se zákazem nucených prací. O dva roky později přišla žaloba i na technické služby ve Velkém Meziříčí. „Obrátila se na nás advokátní kancelář s tím, abychom uhradili ušlou mzdu ve výši 16 tisíc korun. My jsme to odmítli, oni to dali k soudu a samosoudkyně rozhodla, že tam paní má nárok na mzdu. Naznali, že písemná dohoda mezi úřadem práce a tou paní je neplatná,“ vysvětluje Jaroslav Mynář.

Rozsudek potvrdily i vyšší soudy a technickém služby musely zaplatit i sociální a zdravotní pojištění a náhrady advokátům. To celé za asi sto tisíc korun.

Kdyby v inkriminované době podali podobné žaloby další čeští nezaměstnaní, šlo by v součtu o astronomické částky. Teď už to ale z administrativních důvodů není možné.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio