Velký Beranov promění polorozpadlou požární nádrž v místo k relaxaci

22. srpen 2024 06:00

Velký Beranov začal revitalizovat bývalou vodní nádrž. Rozpadala se a nebylo možné v ní zachytit vodu. Původně ji chtěla obec zasypat, v otevřené anketě ale místní rozhodli o její obnově.

Nová nádrž bude zadržovat vodu a měla by být i estetickým prvkem uvnitř obce. „Pro bagr to nebude žádná práce, protože už se to tady rozpadá. Když se tady podíváte, dá se to prostě loupat rukama,“ drtí v rukou odlomené kusy betonové zdi bývalé vodní nádrže nezávislý starosta Milan Pulicar.

V bývalé požární nádrži ve Velkém Beranově už pracuje bagr

„Je tady klasická betonová zeď, ale chceme, aby byla obrovnaná kamenem, který bude v betonovém loži. A bude to i pohledově velice pěkné místo. Upravíme trošinku i vypouštěcí zařízení. Kolem uděláme pár laviček. Takže chceme, aby tohle místo bylo takové, aby si mohli lidi sem zajít, sednout a být tady venku v klidu v přírodě,“ prozrazuje starosta, jaké plány s nádrží obec má.

Jak využít asi čtyři sta metrů čtverečních velkou plochu rozhodli sami místní. „V minulosti byl návrh od části občanů, abychom to zavezli, protože voda tady opravdu nebyla. Trochu to i zapáchalo. Ale ostatní občané byli proti, tak jsme se rozhodli, že to zrekonstruujeme, aby ta voda tady opravdu byla, aby to bylo využitelné pro děti,“ dodává starosta.

V anketě hlasoval pro zachování vodní plochy například pan Vladislav: „Jsem strašně rád. Tady jsem se naučil plavat. Bruslit! A prostě bylo tady dětství kolem toho rybníčka.“ Tomáš Matějíček nádrž vítá pro změnu jako příjemné místo pro aktivity se svými dvěma dětmi: „Jsme rádi, že tady bude hlavně rybník. Že tady nebude nic jiného dalšího jako sportoviště nebo tak, protože ten rybník je přeci jenom takový…hezká relaxační zóna. Chodíme sem s dětma každou zimu na led, takže když tady bude rybník, tak děti budou tady taky celou zimu.“

Obec za revitalizaci zaplatí bezmála jeden a půl milionu korun. Práce by měly být hotové do poloviny září.

Spustit audio