Vědci by se letos mohli přiblížit poznání, jak vznikla sluneční soustava

18. leden 2023

Americká sonda se letos vydá prozkoumat planetku, která je úplně jiná než dosavadní světy, které jsme studovali. Na Zemi se letos vrátí sonda se vzorky z planetky Bennu. Analýzy jejich složení by mohli vědcům pomoc pochopit, jak vznikla sluneční soustava. I o tom ve středečním vysílání mluvila Hela Dvořáková se svým hostem, popularizátorem kosmonautiky a šéfredaktorem časopisu Kosmonautix Dušanem Majerem

„Čeká nás hned několik startů nových raket,“ vybírá nejdůležitější události roku 2023 na oběžné dráze Země popularizátor kosmonautiky a zakladatel serveru Kosmonautix Dušan Majer. „Evropská raketa Ariane šest si odbude svou premiéru. Už v únoru bychom se měli dočkat premiéry japonského nosiče H3. Poprvé poletí americká raketa Vulkán. A také bychom se měli letos, možná ještě v prvním čtvrtletí roku, dočkat startu nejsilnější rakety všech dob, systému Super Heavy Starship od SpaceX,“ popisuje.

Dušan Majer, popularizátor kosmonautiky a zakladatel serveru Kosmonautix

Na Zemi by se měly v září dostat vzorky odebrané americkou sondou OSIRIS-REx zplanetky Bennu, abychom mohli analyzovat jejich složení a pochopit, jak vznikala sluneční soustava. Kromě toho Evropská kosmická agentura vypustí sondu, která má studovat Jupiter a jeho měsíce. Rusko se pokusí přistát na Měsíci se svojí sondou Luna 25, která už svým názvem odkazuje na jeden z nejúspěšnějších sovětských kosmonautických projektu, tedy projekt Luna.

V pilotované kosmonautice bychom se měli dočkat první pilotované mise kosmické lodi Starliner od firmy Boeing, která dopraví astronauty na mezinárodní kosmickou stanici.

Americká sonda Psycho by se měla vydat na svou misi a bude prozkoumávat planetku, která je úplně jiná než všechny dosavadní světy, které jsme studovali. Není totiž tvořená ani kamenem, ani ledem. Je to kovový svět.

Vypadá to podle těch dálkových měření, že se jedná o kouli ze železa a niklu, že velmi pravděpodobně může jít třeba o odhalené jádro nějaké dávné planety.

Více si poslechněte v záznamu rozhovoru výše.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.