Ve městě rekordů hledají chodce po rukou

Už opravdu letité jsou rekordy v chůzi po rukou, které vytvořil Jan Knotek z Děčína. Tento muž dokázal svého času na festivalu Pelhřimov - město rekordů zvládnout třeba i to, že přešel hlavou dolů kapotu automobilu od motoru po kufr, aniž by se auta dotkl jinak, než rukama. A věřte, že třeba přes přední sklo je to hodně do kopce!

Navíc je i držitelem českého vytrvalostního rekordu v chůzi po rukou na vzdálenost. Po dlažbě pelhřimovského náměstí svého času ušel po kratších úsecích 2 100 m. V databance českých a světových NEJ Agentury Dobrý den jsou ale registrovány - tedy ze světa - výkony jiného kalibru.

Rakušan Robert Nestelberger například vyšel etapově po rukou až na vrchol nejvyšší hory Rakouska Grossglockneru ve Vysokých Taurách, tedy do nadmořské výšky 3797 metrů. Denně šel 3 hodiny a trať dlouhou 8 km s výškovým rozdílem 500 m ušel za týden.

Rekordmanem ve sprintu po rukou je Američan Mark Kenny z Norwoodu. 50 metrů doslova uběhl za 16,93 s.

Chodce po rukou a to nejen ze schodů a do schodů, ale i rovinné hledá Agentura Dobrý den pro nově připravovaný rekord.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.