Varování hygieniků nestačí, ve vodní nádrži Trnávka se lidé stále koupou

23. srpen 2023

Hygienici varují před plaváním ve vodní nádrži Trnávka na Pelhřimovsku. Kvůli vysokému výskytu sinic označují vodu za nevhodnou ke koupání. Přesto tam panuje poměrně čilý turistický ruch.

Někteří lidé se nebojí do nádrže vstoupit, i když od toho její místy i sytě zelená barva odrazuje.  

„Ideální to není, ale koupat se v tom dá,“ říká Tomáš, který k Trnávce na dovolenou vyrazil se svojí ženou a dcerou. „Byli jsme se koupat včera, a když tady bylo hodně lidí, tak voda byla mnohem lepší,“ doplňuje slova svého muže Ivana.

Voda na některých místech Trnávky připomíná hráškovou polévku, je plná sinic

„Tady je plavecký oddíl z Prahy a chodí denně trénovat, takže jsem si říkal, že když můžou holky z Prahy, tak my taky,“ dívá se na kvalitu vody v Trnávce optimisticky Tomáš.

I když může voda na první pohled vypadat dobře, přesto by si lidé měli dávat pozor. Sinice můžou způsobit zdravotní potíže. „Obsahují látky, které způsobují alergie. Například vyrážky, zarudnuté oči, rýmu. Také produkují toxiny, které, když se člověk při koupání vody napije, můžou způsobit střevní nebo žaludeční obtíže a v některých případech i vážnější jaterní poškození,“ varuje mluvčí Krajské hygienické stanice Jana Böhmová.

Letos nově hygienici začali vodu na Trnávce kontrolovat i na pláži u Červené Řečice. Ani tam podle nich není voda ke koupání vhodná.

Spustit audio

Související