Ke kontrole do laboratoře hygienici nejčastěji posílají vanilkovou zmrzlinu

Proč se hygienici na Vysočině zaměřují při kontrolách hlavně na vanilkovou zmrzlinu?
Jak na tom jsou stánky prodejců zmrzliny s hygienou? To právě v těchto dnech zjišťují kontroloři napříč krajem. Vzorky odebírají během května a června. A vyrazili i do jihlavských ulic.
„Rukavice, na stěry vzorkovnice a potom ještě na tu dobu, než přejdeme do auta, tady máme led,“ ukazuje jedna z hygieniček.
Na místě kontrolují dodržování provozní hygieny, jestli kornoutky i zmrzlina jsou v záruční době i zda je dodržený výrobní proces.
„Každý den se vymývá stroj, dezinfikuje se, každý den děláme novou zmrzlinu,“ popisuje Sandra Němečková, která provozuje kontrolovaný stánek pátým rokem.
Hygienici vždy odebírají vzorek nejprodávanější zmrzliny. V tomto případě, stejně jako u většiny kontrol, je to vanilková.
„Loni jsme vyhodnocovali 25 vzorků. Z nich 13 nevyšlo. Zjistili jsme vysoký obsah enterobakterií. Proto se i letos zaměřujeme na tuto kontrol,“ říká mluvčí Krajské hygienické stanice Jana Böhmová.
Mohlo by vás zajímat
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Dárce bitcoinů vyšel z vězení bez slova zdůvodnění, žalobce s tím souhlasil. Podmínka stále trvá
-
Macko: Ukrajina potřebuje měsíčně zničit na 100 ruských raket. Patrioty by vyráběla rychleji než USA
-
Obětujte Bendu, zaznělo z koalice. Stanjura ale šéfa svého kabinetu zatím podržel
-
Citroën v kauze špatných airbagů stahuje 441 tisíc aut. Ve Francii kvůli této vadě zemřelo 18 lidí