Ke kontrole do laboratoře hygienici nejčastěji posílají vanilkovou zmrzlinu

23. květen 2023 15:10

Jak na tom jsou stánky prodejců zmrzliny s hygienou? To právě v těchto dnech zjišťují kontroloři napříč krajem. Vzorky odebírají během května a června. A vyrazili i do jihlavských ulic.

„Rukavice, na stěry vzorkovnice a potom ještě na tu dobu, než přejdeme do auta, tady máme led,“ ukazuje jedna z hygieniček.

Na místě kontrolují dodržování provozní hygieny, jestli kornoutky i zmrzlina jsou v záruční době i zda je dodržený výrobní proces.

 „Každý den se vymývá stroj, dezinfikuje se, každý den děláme novou zmrzlinu,“ popisuje Sandra Němečková, která provozuje kontrolovaný stánek pátým rokem.

Hygienici vždy odebírají vzorek nejprodávanější zmrzliny. V tomto případě, stejně jako u většiny kontrol, je to vanilková.

„Loni jsme vyhodnocovali 25 vzorků. Z nich 13 nevyšlo. Zjistili jsme vysoký obsah enterobakterií. Proto se i letos zaměřujeme na tuto kontrol,“ říká mluvčí Krajské hygienické stanice Jana Böhmová.

Spustit audio

Související