Valchovská alej v Počátkách roste 250 let. Vysázeli ji místní soukeníci.

28. září 2020

V roce 2017 získala Valchovská alej v Počátkách ocenění Alej roku kraje Vysočina, letos se uchází o titul Alej roku v celostátní anketě, kterou vyhlašuje sdružení Arnika.

„Valchovská alej je dlouhá přesně jeden kilometr a je tady 163 stromů. Roste tu padesát procent kaštanů a padesát procent lípy. Byla vysazena počáteckými soukeníky a je stará zhruba 250 let,“ říká ekolog města Počátky Pavel Hůša.

V létě jsou tady davy turistů, ale chodí sem i místní za klidem, na procházky se psy i s kočárky. Přesto se Valchovskou alejí smí jet autem a dokonce i autobusem. Na jejím konci totiž rekreační středisko Valcha a dětský tábor beruška, kam autobusy vozí děti.

Hráz rybníka drží chráněné stromořadí srostlých lip

Kde Valchovská alej končí, je to už jen kousek k další přírodní raritě. Chráněné stromořadí lip už po staletí drží hráz rybníka Valcha. „Naši předkové byli tak geniální, oni je sázeli ve svazku, většinou to bylo spletené jako pomlázka, jako důtky. Ony ty stromy za ta léta srostly a drží svým hustým kořenovým systémem hráz,“ neskrývá Pavel Hůša své nadšení.

Krajní lípa je největší a má obvod 535 centimetrů a podle kmenů odborníci odvozují, že šlo až o sedm stromů, které srostly. „Tyto lípy jsou vysazeny v roce 1478, což je ověřeno v muzeu v Počátkách, kde se nachází doklad o stavbě rybníka Valcha,“ vysvětluje městský ekolog.

Lípy jsou pravidelně ošetřovány

Lípy potřebují pravidelnou odbornou péči, kmeny ve výšce drží gumová lana, a kdo se pozorně podívá nahoru, uvidí i složité navázání kmenů na kruh, aby se žádný mnohatunový kmen neodlomil. Lípy na hrázi dotvářejí prostředí rybníka, v udržované odpočinkové zóně místí rádi tráví čas.

I když by silné kmeny naklánějící se nad hladinu rybníka sváděly k lezení, nikdo to nedělá. „Myslím si, že lidé jsou tak uvědomělí, že si těchto starých stromů váží a je to tak dobře,“ uzavírá Pavel Hůša.