Váha hasičského zásahového obleku? Jako byste si na záda dali krosničku s dvacetikilovým dítětem

22. duben 2016

Hasičský víceboj vznikl ve Spojených státech. Jeho jednotlivé disciplíny byly vytvořeny tak, aby se co nejvíce podobaly reálným situacím. Od svinutí a roztažení hadic, výstupu do vyšších pater, práce s kladivem, transport figurín po přemisťování závaží zúženým prostorem. Podle rozhodčího a také profesionálního hasiče Viliama Kleina je nejméně oblíbenou disciplínou ta s osmdesátikilovou figurínou.

„Vím, o čem mluvím, ročně se snažím absolvovat desítky hasičských vícebojů. Transport figuríny je opravdu hodně náročný. Když jsme začínali se soutěží O pohár Primátora statutárního města Jihlavy, postavu jsme vyrobili sami z hadic, které jsme smotali, naplnili pískem, svázali drátem, vycpali hadrama a nacpali do nějakého oblečení. Tím jsme začínali,“ vzpomíná Viliam Klein.

Transport figuríny vyžaduje skvělou kondici a obrovskou vůli

Člověk musí mít na transport osmdesáti kilogramů mrtvé váhy skvělou fyzickou kondici a obrovskou vůli. „Zvednout, pohnout a dotáhnout do cíle. Pro letošní rok nám Hasičský záchranný sbor kraje zapůjčil figuríny, které jsou plastové, vypadají jako lidé. Jsou pevnější, což nemusí být pro každého nutně výhodou,“ upozorňuje Viliam Klein.

Figurína se na hasičském víceboji v Jihlavě přemisťuje pomocí raitekova úchopu. „Pod paží, za ruku a táhnou se pozpátku, musí se s ní couvat. No a tahle plastová figurína má pevný obvod hrudníku a pro někoho menšího s kratšíma rukama může být problém ten hrudník obejmout.“

Úvodní disciplína dá závodníkům také zabrat. Dvacet kilo je dvacet kilo

Jihlavský víceboj začíná svinutím hadice B, která se umisťuje do boxu, ten je jen o něco málo větší než svinutá hadice. A právě úvodní disciplína dělá závodníkům docela zabrat. „Závodníci jsou oblečení v zásahovém oděvu, zásahově helmě, zásahových botách, pracovních rukavicích. Na zádech mají dýchací přístroj,“ vyjmenovává závodní uniformu hasičského víceboje Viliam Klein.

Viliam Klein, rozhodčí hasičských soutěží

Jakou váhu to všechno má? „Dýchací přístroj váží 10 kilo, oblek - jsme na šesti, tři kila boty, kilo a tři čtvrtě helma. Řádově jsme o dvacet kilo těžší. Představte si, že si dáte na záda v krosničce dítě. Závodník se musí předklonit, dvacet metrů jít podél hadice, kterou musí svinout tak, aby se vešla do boxu.“

Ženy mají mnohdy lepší časy než muži

Jihlavského víceboje se pravidelně účastní i ženy. „Soutěž pro ně je stejná. Samy si řekly, že nechtějí úlevu. Běží stejnou dráhu, pouze transport figuríny je kratší o polovinu. Zvládají to. Mnohdy mají lepší časy než muži,“ uznale pokyvuje Viliam Klein. Proč tedy nemohou být v České republice ženy v zásahových jednotkách?

„U nás je zákon, že ženy nemohou zvedat věci těžší než je 15 kilogramů, to je ten důvod. I když si teď zavařím, já bych ženu vedle sebe při ostrém zásahu nechtěl. Možná by byly dobré psycholožky třeba při dopravní nehodě, ale mně to takhle vyhovuje,” upřímně říká profesionální hasič Viliam Klein.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.