V Uhelné Příbrami našli srdce z prvního zvonu Michael. Neznámý zachránce ho zakopal u fary

6. červen 2019

Dobrých sto let ležel v zemi před farou v Uhelné Příbrami na Havlíčkobrodsku předmět, o kterém nikdo nevěděl. Stačilo odvalit kámen a historie městyse je o kousek jasnější.

Němci za První světové války sice odvezli zvon, jeho srdce ale zůstalo doma.

Na začátku velkého objevu bylo rozhodnutí posekat trávu na ploše před starou farou. Bylo kvůli tomu potřeba odvalit velký kámen u zdi. „Přijel jsem se podívat. Mysleli jsme, že je to kolejnice,“ vzpomíná starosta Uhelné Příbrami Václav Jarolím. Po očištění asi patnáct kilogramu těžkého podélného kusu železa vyšlo najevo, že je to srdce prvního zvonu Michael z místního kostela. Zvon byl sice o dvě stě let starší, ale jeho první srdce zřejmě puklo.

Na věži kostela teď visí už třetí zvon Michael

Dnes ve věži kostela Archanděla Michaela v Uhelné Příbrami zvoní už třetí zvon jménem Michael. Ten první zrekvírovali vojáci za První světové války, druhý zabavili Němci za té druhé. Třetí v městysi vyzvání od roku 1991. Do té doby v Příbrami vyzváněly jen menší zvony Václav a Bartoloměj. „V První světové válce byl na přání faráře odsekán reliéf s pečetí a znakem Příbrami. Podle něj je teď vytvořený reliéf na třetím zvonu“ připomíná zajímavý okamžik místní badatel Jan Jonáš.

Srdce zvonu bude vystavené na úřadě

Nalezené srdce zvonu je teď uložené ve skladu úřadu městyse. „Vystavíme ho ve vestibulu úřadu,“ prozrazuje plány do budoucna starosta Václav Jarolím.

Spustit audio