V Třebíči přesunuli adventní trhy do Malovaného domu. Město chce prodejcům pomoci

7. prosinec 2021 11:00

Vonné svíčky, vánoční vazby, keramika, proutěné košíky. Přestože vláda zakázala kvůli šíření koronaviru adventní trhy, v Třebíči si zboží typické pro sváteční čas koupíte.

Stánky ale tentokrát nenajdete na třebíčských náměstích ani tržištích ale ve výstavních prostorách Malovaného domu na Karlově náměstí.

Z reproduktorů se linou koledy, trhovci nabízejí své výrobky u stánků se zákazníci probírají vánočním zbožím. Co ale chybí, je vůně svařeného vína a mrazivý prosincový vzduch.

„Je to super, aspoň nějaká podpora. Trhovci, co něco vyrobili, mají možnost to nabídnout,“ řekly dvě zákaznice u stánku se šperky.

Výrobky z vosku

Přijela také paní Radka s výrobky z vosku. „Je tady klasický parafín, to je čistá hladká svíčka, pak palmový přírodní krystalický vosk,“ řekla paní Radka, pro kterou jsou Vánoce, resp. období, kdy je zima, zcela zásadní. „V teple to roztaje, to nejezdím nikam, mohu prodávat jedině v zimě.“

„Mám v tom spoustu peněz a místo toho, aby člověk vydělal nějaké peníze, tak mu to zarazí. Kompenzace se mě týkat nebudou, mám to jako vedlejší příjem.“

Chtěli jsme pomoci…

Město Třebíč se rozhodlo, že podobným prodejcům pomůže. Uvolnilo proto prostory, které nejsou klasickým tržištěm. „Plánovali jsme velké adventní trhy na Martinském náměstí u kostela sv. Martina a vzhledem k nařízení vlády jsme je museli zrušit. Polovina prodejců tam byla s občerstvením. Zároveň jsme měli nasmlouvané prodejce, kteří měli proutěné zboží, vosk, šperky apod.“

Třebíč prodejcům nabídla část Malovaného domu. „Aby to zboží, které měli připravené mohli nějak prodat.“ Třebíčská aktivita není na Vysočině ojedinělá. Například v Jihlavě mohou trhovci zboží nabízet v některých kavárnách v centru města.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související