Trhy tam nejsou, dopravní omezení ale ano. Lidé z Martinského náměstí v Třebíči nemají kde parkovat

2. prosinec 2021 11:20

Vzkazy za stěrači a telefonáty na policii. Lidi, kteří bydlí v okolí Martinského náměstí v Třebíči, mají problémy s parkováním.

V lokalitě je kvůli vánočním trhům, které jsou ale zrušené, omezená doprava. Přesto zůstává prostor, kam se jinak běžně jezdí, pro dopravu z části omezený. Komplikuje to parkování hlavně lidem, kteří tam bydlí.

Zavřeli příjezdovou cestu

„Oni tu jedinou příjezdovou cestu zavřou a zobousměrní nám tu jednosměrku, čímž uberou parkovací místa,“ poukazuje jedna z obyvatelek třebíčské Soukopovy ulice Petra Partyková na omezení na Martinském náměstí, která zkomplikovala dopravní situaci i v její ulici.

Zákazy vjezdu a zákazy zastavení přibyly kvůli plánovaným vánočním trhům, ty ale kvůli protiepidemickým opatřením nebudou. Omezení přesto na místě zůstala i téměř týden po rozhodnutí vlády. „My už se bojíme. Jela jsem na nákup a jen jsem se modlila. S taškami a dítětem nechceme jezdit MHD,“ naráží Petra Partyková právě na nedostatek parkovacích míst v centru města.

Někteří řidiči totiž zákazy občas projedou nebo zastaví auto i na místě, kde by stát nemělo. Někteří místní si tak podle Petry Partykové stěžují na policii, popřípadě sami vkládají lístečky s různými vzkazy za stěrače.

Řešení problému

Podle mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisové začne vedení města situaci řešit právě dnes. „Režim se změní, bude to o trochu mírnější. Ta horní část Martinského náměstí, ta bude pořád uzavřená, to je vlastně u fary, kde je betlém. Ale rezidenti, respektive majitelé parkovacích karet, tam budou moct vjíždět, budou tam moct parkovat, a to od zdravotní školy Hasskovou ulicí, i kolem toho náměstíčka, kolem kostela sv. Martina.“

Řidičům na Martinském náměstí se částečně uleví. Ale zákaz zastavení ze Soukopovy ulice zřejmě jen tak nezmizí. Ta by totiž podle plánu měla zůstat kvůli zásobování Karlova náměstí obousměrná do 6. ledna. „Je to kvůli tomu, že na Martinské náměstí se přesunulo dění z Karlova náměstí. To znamená, je tam vánoční strom, probíhá tam vánoční sbírka, je tam betlém, nějaké fotokoutky a ten pohyb lidí je tam větší, proto máme omezení do toho 6. ledna, do kdy bude ta vánoční výzdoba trvat.“

Po Třech králích se tak provoz na Martinském náměstí i v přilehlé Soukopově ulici vrátí do původního stavu.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související