V Telči se pokusíme naplnit slovní spojení chytrý hokejista, říká zakladatel tamní hokejové akademie Jaromír Pytlík

4. duben 2016

Patří mezi přední české experty na efektivní trénink hokejových dovedností. Před sedmi lety založil Hockey Talent Academy, která má od letošního roku hlavní sídlo v Telči. „Působíme po Evropě. V Itálii, Rakousku, Slovinsku, Německu a na Slovensku. Snažím se hledat šikovné trenéry, kteří by převzali celý můj program a celou moji filozofii ve výuce hokejových dovedností,“ vyprávěl Jaromír Pytlík v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

I když jeho akademie v zahraničí funguje na principu franšízy, Jaromír Pytlík trvá na kvalitě lidí, kteří pod jeho jménem budou s mladými hokejisty pracovat. „Snažím se vychovávat trenéry, snažím se na ně působit. Máme program, který se zabývá vzděláváním trenérů. Snažím se je přesvědčit o správnosti, o nových trendech. Chceme, aby trenéři byli tím bodem, kterým se naše akademie odlišuje od ostatních,“ vypráví její hlavní trenér Jaromír Pytlík.

Díky Telči dokážeme ovlivnit i dění za mantinelem

Roky Jaromír Pytlík jezdil se svojí školou po celé České republice i na Slovensko. „Na každém zimním stadionu jsou proměnlivé podmínky, chtěli jsme dát hráčům komfortní zázemí na jednom zimním stadionu, kde bychom mohli ovlivnit i chod za mantinelem. My vybočujeme z řady hokejových škol tím, že chceme, aby na výuce byli rodiče. Aby viděli, jak trénink vypadá, aby viděli, za co platí,“ vysvětluje Jaromír Pytlík.

„Telčí jsme získali to, že umíme ovlivnit ubytování, umíme ovlivnit stravu, snažíme se zasáhnout i prostředí mimo led, které hráče také formuje,“ vysvětluje výhody zázemí jednoho zimního stadionu hlavní trenér Hockey Talent Academy Jaromír Pytlík.

Není důvod zanedbávat školu na úkor sportu

Inspiraci hledá u těch nejlepších hráčů nejvyšších světových soutěží jako je NHL a KHL. „Pracuji tak, že analyzuji ty jednotlivé dovednosti nejlepších hráčů. Dovednost rozdělíme na krátké části, a snažíme zjistit informace a data o konkrétním hráči. Pokud budu hovořit o bruslení, měříme formou elektronické časomíry přímou jízdu, oblouky, jízdu vzad, obratnost, abychom uměli zacílit v tom tréninku. Je to o zpětné vazbě, která velmi dobře funguje ve fotbale a bylo by dobré zavést to i v hokeji.“

Jaromír Pytlík v Telči zakládá Hockey Talent Centre. „Pokusíme se naplnit slovní spojení chytrý hokejista. Není důvod zanedbávat školu na úkor sportu. I špičkoví hokejisté dokáží vystudovat střední školu a udělat si maturitu. Po kariéře, kterou někteří mít budou a někteří nebudou, se dokáží uplatnit v civilním životě. V Telči je krásná škola Gymnázium Otokara Březiny, která má také střední odbornou školu. Rozhodli jsme se, že tam vytvoříme obor, kterému jsme dali název Management sportu a trenérství,“ přibližuje své představy Jaromír Pytlík.

První ročník školy spustíme letos v srpnu. Přihlásilo se 40 dětí

V současné době pracují s vedením školy na přípravě rozvrhů tak, aby tréninky navazovaly před výukou a po výuce. „V srpnu spouštíme první ročník školy v Telči. Zájem předčil naše očekávání, přihlášek dorazilo 40. Záleží, kolik dětí se do školy dostane. Nejsme limitovaní počtem, chceme, aby ve škole byli hráči, kteří jsou dobří, talentovaní, aby měli podmínky pro to, aby se z nich stali výborní hráči a aby vystudovali,“ vysvětluje Jaromír Pytlík a upřesňuje, že se jedná o ročníky 2000, 2001, 2002.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio