V Telči opět řeší dopravu v centru. Na náměstí by se cizí auta dostat vůbec neměla

1. červen 2022 10:00

Vjezd automobilů do centra Telče bude ode dneška opět o něco složitější. Začíná platit letní režim a na náměstí by se měli dostat jen držitelé speciálních karet.

Patří auta na historické náměstí? Pokud ano, tak kolik a jak je omezit? To je otázka, kterou řeší v Telči. Ode dneška platí na tamním náměstí Zachariáše z Hradce takzvaný letní režim, který by měl přinést do centra větší klid. Vjezd do centra umožňuje jen zásobování a rezidentům. Na náměstí je pro ně 90 míst, karet je ale vydáno okolo tří set.

Parkoviště

„Mnoho lidí, kteří sem přijedou říkají: proč si z toho děláte parkoviště,“ vypráví Jaromír Nosek, člen dopravní komise, která připravila několik návrhů na zklidnění dopravy v centru Telče. 

Navrhla například změnit systém parkovacích a vjezdových karet nebo zřídit vyhrazená místa v lokalitě starého zimního stadionu. „Hlavní myšlenka byla omezit tu dopravu, zachovat ty dva stávající režimy, kdy je tady letní, regulovaný režim a ten zimní.“

Město Telč si slibuje lepší kontrolu od městské policie. Ta má zatím jediného strážníka, Lukáše Vybírala. „Z devadesáti procent řeším jen tu dopravu.“ Od července letošního roku by měli být strážníci dva. „Uvidíme, co ta sezóna přinese, jaký z toho budou mít lidi pojem a pak se uvidí, co dál.“

Kamery, stavební úpravy

Vedení Telče uvažuje o stavebních úpravách kolem náměstí a také o hlídací kameře. Na několik takových systémů se byli podívat. Naposledy u specializované firmy v Plzni. „My jim řekneme, že chceme, aby sem někdo mohl vjíždět protože…a začneme vyjmenovávat ty výjimky, trochu se začnou chytat za hlavu,“ řekl starosta Telče Vladimír Brtník (ODS). 

Město zvažuje, že si nechá zpracovat analýzu, kolik aut do centra vjíždí, aniž by mělo povolení.

Spustit audio

Související