V roce 1810 zemřela ve Velkém Meziříčí ruská princezna. Zůstala po ní deska s nápisem v azbuce

11. prosinec 2023

Staré lidské příběhy můžeme vyčíst nejen z knih, ale také z náhrobků na hřbitovech, nebo ze smutečních oznámení. Jak vypadalo parte před sto padesáti lety? Zajdeme se na ně podívat do muzea ve Velkém Meziříčí.

"Máme tady sbírku parte, přes sedmnáct set kusů," říká Lucie Pavelcová z velkomeziříčského muzea. Nejstarší smuteční oznámení, které mají v muzeu, je z roku 1862. "Bylo vydáno Martinu Zwachovi, což byl příbuzný velkomeziříčského starosty," říká muzejnice s tím, že texty na starých oznámeních se příliš nelišily od těch dnešních. "Rodinné příslušníky tam vypisovali ve větším počtu než my," dodává.

Z textů je ale možné se dozvědět například také na co tehdy lidé umírali, nebo jak byl organizován pohřeb.

Ve sbírce jsou většinou parte významnějších osobností města, takže nemohou chybět ani oznámení o úmrtí majitelů zámku. "Díváme se na parte hraběte Františka Harracha, který zemřel v roce 1937," ukazuje Lucie Pavelcová s tím, že pohřeb tohoto šlechtice je zaznamenaný i na fotografiích i filmovém záznamu.

Netradiční je také parte zakladatele muzea Antonína Večeře. Zatímco ostatní oznámení jsou zdobená jednoduchým křížkem nebo růží, na tomto parte je obrázek místního rodáka Jiřího Marka.

V muzejním depozitáři je uložená i břidlicová deska s nápisem v azbuce. "Byla na Moráňském hřbitově, dnes mu říkáme Starý hřbitov," říká muzejnice. Text informuje o úmrtí ruské princezny Anny Šachovské v roce 1810. Bohužel už nikdo neví, proč nebo na jakou chorobu princezna zemřela. Je možné se jen dohadovat, že v té době cestovala z Ruska nebo do Ruska, a právě ve Velkém Meziříčí zemřela.

Spustit audio