V polenském útulku skončilo osmnáct psů z Olešenky. Teď potřebují nové pány

12. listopad 2020

Osmnáct psů ve věku od pár měsíců do čtrnácti let čeká na nové pány v útulku v Polné na Jihlavsku. jejich majitel zemřel, a příbuzní se o tolik zvířat starat nemohou.

Psi jsou aktuálně v karanténě a starají se o ně ošetřovatelé a veterinářka.

„Byl prostě sám, a potřeboval u sebe mít pejska, pak se to asi vymklo kontrole,“ popisuje bývalého majitele psů ošetřovatelka Lenka Dvořáková s tím, že podle ní psi nebyli týraní.

Majitel je měl rád, ale v poslední době už péči o ně nezvládal. „Jsou podvyživení, mají zacuckanou srst,“ dodává. V celé smečce je možné rozeznat znaky několika ras, například pudl nebo jezevčík. „Já jim říkám podkoleňáčci, výška do čtyřiceti centimetrů v kohoutku,“ říká s úsměvem Lenka Dvořáková.

Příbuzný bývalého pána přivezl do útulku všech osmnáct psů najednou

Provozovatelé útulku naštěstí nemuseli řešit dopravu osmnácti psů z Olešenky do Polné. Příbuzný zemřelého psy znal, a v poslední době je chodil krmit.

„Dal na přívěsný vozík bedničku, tam dal krmení, a oni tam postupně naskákali,“ popisuje Lenka Dvořáková. V útulku šli psi hned do karantény. Znamená to, že jsou v kotcích oddělení od ostatních psů.

Psi byli velmi zablešení. Pomohly speciální kapky

„Měli strašně moc blech,“ vzpomíná ošetřovatelka na první prohlídku psů. S takovým množstvím blech se prý už dlouho nesetkala, protože majitelé se v poslední době o své miláčky starají dobře.

V tomto případě naštěstí pomohla aplikace speciálních kapek. „Čeká je očkování a čipování, v pátek odčervení,“ říká Lenka Dvořáková s tím, že potom už bude možné psy umisťovat k novým pánům. „Žili venku, ale chodili i do domu. Nejsou zvyklí na vodítko,“ dodává ošetřovatelka. Trpělivý chovatel ale psa určitě brzy chodit na vodítku naučí.