V Nových Hradech si můžete prohlédnout soukromý zámek. Obklopuje ho několik typů zahrad

21. červenec 2022

Rokokový zámek Nové Hrady je dominantou stejnojmenné obce poblíž Vysokého Mýta a Litomyšle v Pardubickém kraji. Zámek před dvaceti pěti lety koupili manželé Kučerovi. Areál zpřístupnili veřejnosti a v podstatě každý rok v něm zakládají novou zahradu. Návštěvníci se tak do Nových Hradů stále rádi vracejí.

Zámek v Nových Hradech si nechal po vzoru letních francouzských sídel postavit v letech 1774 až 1777 hrabě Jean-Antoine Harbuval de Chamaré. Rodina současných majitelů, Magdy a Petra Kučerových, obývá první patro zámku a návštěvníky nechává nahlédnout i do svých soukromých prostor. V přízemí zámku ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze vybudovali expozici, která představuje vývoj nábytku a kultury bydlení od období baroka až po secesi.

V zámeckém areálu můžete navštívit dvanáct typů zahrad. Na hlavním zámeckém nádvoří vás uvítá pěstěná francouzská zahrada, která se rozkládá ve třech úrovních. Letos se velmi daří růžím, a tak jistě zaujmou dvě rosaria, která hýří barvami. Velmi působivé jsou vodní kaskády v italské zahradě, specialitou je zahrada s bílými květy nebo barokní zeleninová ozdobná zahrada za zámkem.

Majitelé zámku se inspirují nejen stylem francouzských barokních a rokokových zahrad, ale také starých anglických sídel a parků. V areálu tak najdete i ostrovní zahrady se záhony okolo stromů. Ty jsou umístěny při cestě k vrcholu Zámeckého kopce. Před dvěma lety na jeho úbočí Kučerovi založili nové arboretum.

Nově založené arboretum pod Zámeckým kopcem

K unikátům zámeckého areálu rozhodně patří zelené divadlo, ve kterém se v létě obvykle konají představení historických oper, a to v rámci festivalu Smetanova Litomyšl. K návštěvnickým atrakcím patří labyrint ze stříhaných tújí. V jeho bezprostřední blízkosti, v někdejší oranžerii zámku, si pak můžete prohlédnout Galerii anglických klobouků.

Sýpka zaplněná motokoly

V zahradách zámku určitě nepřehlédnete krásnou barokní sýpku, kde je k vidění největší evropská sbírka motokol. Expozice vznikla v roce 2018, kdy vystřídala stálou výstavu historie cyklistiky. Muzeum motokol představuje více než stovku původních exponátů z celého světa, od roku 1922 až po současnost. Unikátní kolekci historických strojů muzeu zapůjčil sběratel a motoristický novinář Jan Čejchan.

Pohled do expozice motokol v barokní sýpce

Nad barokní sýpkou se nachází vyhlídka. Uvidíte z ní do výběhů farmy se stovkami jelení a dančí zvěře. Součástí areálu zámku je také Zámecký kopec, kde si Zdeněk Kostka z Postupic nechal v 15. století vybudovat hrad. Díky němu původní osada Boží Dům postupně získala i nové jméno, Nové Hrady. Podoba hradu, z něhož se zachovalo už jen torzo hradní zdi, ale není známá, mimo jiné i kvůli tomu, že materiál posloužil právě pro stavbu zdejšího rokokového zámku na úpatí kopce.

Spustit audio