V Novém Městě na Moravě vám ušijí dobrovolnictví na míru

14. říjen 2015

Každý rok můžete zažít v Novém Městě na Moravě benefici s názvem Na jedné lodi. Letos poprvé s dovětkem Musíme si pomáhat. Proč? „Jsme nestátní organizace a jsme trvale v situaci, kdy jednak chceme, aby o nás lidé věděli, aby sociální služby poznali, aby neměli pocit, že to musí být řehole, ale aby věděli, že dobročinnost a služba může být zábava, která může lidi těšit.

A kromě toho jsme taky jako nezisková organizace každoročně ve finanční nouzi, tak jsme trošku nuceni pořádat různé takové aktivity,“ vyprávěla v Dobrém dopolední Ruth Šormová.

Každý rok můžete zažít v Novém Městě na Moravě benefici s názvem Na jedné lodi. Letos poprvé s dovětkem Musíme si pomáhat. Proč? „Jsme nestátní organizace a jsme trvale v situaci, kdy jednak chceme, aby o nás lidé věděli, aby sociální služby poznali, aby neměli pocit, že to musí být řehole, ale aby věděli, že dobročinnost a služba může být zábava, která může lidi těšit. A kromě toho jsme taky jako nezisková organizace každoročně ve finanční nouzi, tak jsme trošku nuceni pořádat různé takové aktivity,“ vyprávěla v Dobrém dopolední Ruth Šormová.

Bylo to náročné, příští rok vymyslíme něco jednoduššího

Každý rok si po podzimní benefici v Portimu řeknou: bylo to náročné, příští rok vymyslíme něco jednoduššího. „Když to pak přijde, zjistíme, že je to větší než loni. Ale zatím se mi zdá, že to neděláme z povinnosti, že to děláme s chutí. Je taková skupina šesti osmi mých kolegů, kteří se od března každý měsíc alespoň jednou sejdou, vymýšlí program na ten další ročník. Zvou hosty a oslovují lidi, kteří budou potřeba. Včera jsme dávali dohromady tabulku, kde kdo bude a skončili jsme na čísle 50,“ krčí rameny Ruth Šormová.

Letos - za názvem Na jedné lodi - přibyl právě dovětek Musíme si pomáhat. „Jako vyvrcholení celého dne se nám podařilo sehnat divadelní představení Divadla Na Jezerce Musíme si pomáhat, autorů Jana Hřebejka a Petra Jarchovského a oni nám dovolili si ta slova půjčit. Když jsme o tom mluvili, tak jsme uvažovali, jestli za to dát tři tečky, nebo vykřičník nebo otazník? Zní to poměrně autoritativně,“ vysvětluje Ruth Šormová tři tečky v názvu benefice.

Pomoci můžete na místě

Pomáhat se dá nejen penězi. „V Čechách je pomoc spojená s pocity lidí: někdo po mě bude chtít peníze. To je pro všechny organizace důležité. A těch forem je opravdu moc a my chceme některé z nich představit. Máme připravené tvořiště. Děti a dospělí přímo na místě mohou pomoci. Na místě mohou vyrábět speciální anděly se speciálními krabičkami. A buď si to přímo na místě koupí, nebo nám to nechají a my to na vánočním jarmarku prodáme,“ vypráví Ruth Šormová.

Další způsob pomoci, za který jsou v Portimu opravdu vděční? „Každý něco umíme, a máme lidi, kteří nabídnou právní radou, pomohou s účetnictvím, poskytnou dopravu se slevou. To je pomoc. Taky dobrovolnictví je velké téma, nejen v Novém Městě na Moravě. Pořád je hledáme. Obecně se lidi neradi k něčemu zavazují, ale člověk může pomoci jenom jednorázově,“

V novoměstském Portimu se snaží s každým budoucím dobrovolníkem sejít a najít jemu na míru to, co by ho mohlo bavit a s čím sami potřebují pomoci. „Díky tomu, že těch služeb máme, že cílových skupin je hodně, tak toho taky hodně potřebujeme. Málokdy se stane, že by se v té nabídce dobrovolník nenašel,“ vysvětluje Ruth Šormová.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio