V muzeu v Dalešicích vystavují kompletní vybavení historické varny piva

21. červenec 2020

Když vejde návštěvník do pivovaru v Dalešicích, zdá se mu tady všechno povědomé – místo si zachovalo stejnou náladu, jako v oblíbeném filmu Postřižiny.

Kromě restaurace, penzionu a toho nejdůležitějšího - samotného současného pivovaru, může navštívit i původní místnosti, kde se pivo vařilo v minulosti.

Bez páry to nešlo

„Varna se skládá z kotelny, ze strojovny a samotné varny. Srdcem každého takového provozu byl ohromný kotel. Ten náš, který je dnes maketa, sahal v té době do hloubky pěti metrů a v něm se měnila voda na potřebnou páru. Byla převáděna sem vedle na parní stroje,“ vypráví průvodkyně Eva Cafourková v muzeu Rakousko-uherského pivovarnictví.

Najdeme je na dvoře dalešického pivovaru a dozvíme se v něm do nejmenších podrobností, jak se v době Francina a Maryšky z Postřižin vařilo pivo.

Chce to zkušeného sládka

Když člověk v dalešickém muzeu pivovarnictví poslouchá složitý postup při vaření piva, až se diví, kolik je s tím práce. Průvodkyně Eva Cafourková říká, že na receptu na vaření piva není vlastně nic moc složitého, jen to chce zkušeného sládka.

„Je na tom sládkovi, jak se o to stará, jaký k tomu má vztah, prostě to srdce. A to je u nás pan Němeček,“ směje se průvodkyně.

„Rozdíl mezi spodně a svrchně kvašeným pivem je v použití kvasnic. Ty kvasnice spodního kvašení dělají piva čistšího profilu, a proto je to i trošičku složitější, těžko se tam něco zamaskuje,“ říká Ladislav Němeček, který má na svém kontě řadu oceněných piv. Vaří je stále stejným způsobem, jako v dobách Rakouska-Uherska.

Spustit audio

Související