V Malajsii běháte s ledem pod tričkem, říká triatlonista Tomáš Bednář

26. listopad 2015

Účastní se těch nejtěžších závodů na světě. Uplavou 3,8 kilometru, potom bez odpočinku jedou na kole 180 kilometrů a nakonec si ještě dají maraton. V Dobrém dopoledni Regionu byli triatleti Tomáš Bednář a Petr Mejzlík. Na nejbližší závod se chystají do Izraele. „Při závodě v Izraeli startujeme v šest ráno. Po první části, kterou je plavání v moři přijde na řadu kolo. Na něm se během několika minut dostaneme do nadmořské výšky kolem osmi set metrů a už projíždíme horami, kde je teplota mezi 10 a 20 stupni, což je pro nás z Vysočiny ideální.“

„Ostatní se oblékají a my to jedeme v tričku. Cyklistika končí v horách a potom se sbíhá zpět k moři, kde už se teplota blíží ke třicítce, “ vylíčil Tomáš Bednář, který se do Izraele chystá už počtvrté.

V lednu do Izraele poletí výprava třinácti lidí, z toho je šest závodníků. „Ostatní si jedou na dovolenou, ale při závodě nám samozřejmě pomohou. Zájem startovat v lednu 2016 v Izraeli byl větší, ale kvůli bezpečnostní situaci to mnozí vzdali. Zůstali ti lidé, kteří už na závodě v minulých letech byli a mají osobní zkušenost,“ vysvětlil Petr Mejzlík.

Na závod dohlíží i ozbrojené ženy

Bezpečnostní situace v zemi je vidět na každém kroku. „Po celou trasu závodu narážíme na vojáky, kteří hlídají hranice s Egyptem a Jordánskem. Díky jejich přítomnosti se cítíme bezpečně. Zajímavostí je, že mají i povinnou vojenskou službu i pro dívky. Takže vídáme pěkné okaté holky, které mají místo kabelky pistoli,“ popsal Tomáš Bednář.

Na kontroly narážejí triatleti i na úřadech v zemi, v obchodech a hlavně na letišti. „Na letišti vám rozeberou kolo do posledního šroubku a vrátí vám ho v zavřené krabici, takže nevíte, jestli je celé. Musíte jim věřit,“ postěžoval si Petr Mejzlík na přísné prohlídky při odbavování. Zatím ale v zavazadlech sportovců nic nechybělo.

Ironman v Izraeli patří k těm nejtěžším

Stejně dlouhých triatlonů s označením ironman je ve světě mnoho. Závodí se i na Moravě, na Slovensku, v Rakousku a nejznámější je ironman na Havaji, v kolébce triatlonu. „Já jsem byl nejdál právě v Izraeli. Tamní trať je kvůli velkému převýšení a podmínkám v horách označovaná jako jedna z nejtěžších na světě,“ řekl Petr Mejzlík.

Israman, ilustrační foto

„Můj nejdelší závod byl právě v Izraeli. Tam jsem doběhl v čase 13 hodin a 50 minut. Po závodě není až takový problém s obnovou sil. Jsme trénovaní. Ale kvůli velké ztrátě soli vás potom chytají křeče do nohou, to je největší problém. Jinak už se za dva tři dny projedu na kole a příští víkend klidně zvládnu nějaký krátký triatlon,“ vysvětlil Petr Mejzlík.

V Malajsii vás trápí vedro a vlhko

Tomáš Bednář byl nejdál v Malajsii. „Na stratu nás bylo asi tisíc, ale v tamních podmínkách je velký odpad. Teploty tam dosahují ke 40 stupňům a je velmi vlhko. Závod je tedy nesmírně náročný. Můžete mít natrénováno, kolik chcete, ale když se přehřejete, končíte. Na trati jsou připraveny velké kádě s ledem, ten si závodníci nasypou přímo na tělo pod dres. Potom trvá zhruba 4 minuty než se rozpustí. A pak už nezbývá než zase čekat na další nádobu s ledem,“ vzpomínal na kruté podmínky v Malajsii Tomáš Bednář.

Spustit audio