V Letohrádku královny Anny na Pražském hradě probíhá výstava Romské obrození / Roma Rising

8. září 2005

V Letohrádku královny Anny na Pražském hradě byla včera slavnostně zahájena výstava fotografií s názvem Romské obrození / Roma Rising, jejichž autorem je známý americký fotograf Chad Evans Wyatt. Na výstavě je až do 30. října možné zhlédnout umělecké portréty českých Romů, kteří svým vzděláním, prací, profesionalitou, posláním a životním stylem odporují zaběhnutému stereotypu o nenapravitelnosti této etnické skupiny. Na včerejší vernisáži byla přítomna také naše spolupracovnice Jana Šustová, která si nejprve pozvala k mikrofonu manažerku projektu Romské obrození Evu Bedrníčkovou.

Kolik fotografií je možné vidět na výstavě Roma Rising?

"Na výstavě Roma Rising je možno vidět 44 fotografií, což je vlastně přesně polovina celého souboru, který je 88 fotografií, a těch 88 fotografií si lidé mohou prohlédnout v knize, která vyšla u příležitosti zahájení výstavy. Ta kniha se také jmenuje Roma Rising."

Návštěvníci výstavy

A kdo zná fotky z projektu Romské obrození z internetových stránek, tak tam jsou uvedeny fotografie a jednak tam jsou jména portrétovaných osob a jejich zaměstnání nebo funkce. V té knize je něco navíc a na výstavě také. Copak to je?

"Jsou to velice podrobné popisy, kdy je fotografie a v knize na druhé straně je text v češtině i v angličtině, kde jsou informace nejen o tom, jak se člověk jmenuje, kdy se narodil, kde žije, ale i třeba, jaké jsou jeho životní a pracovní úspěchy. Ptali jsme se portrétovaných, jestli žijí tak, jak by si přáli, jaké mají plány do budoucnosti a jaké jsou třeba jejich životní mota, kréda, přání. Takže to nám skutečně pomůže porozumět portrétovaným dobře."

Nad výstavou převzala záštitu manželka prezidenta republiky paní Livie Klausová. Jaké z ní má pocity?

Livia Klausová s Chadem Evansem Wyattem

"Já mám z výstavy pocity výborné, mám vždycky výborné pocity, když je místo, kde se nerozlišuje a kde se sejdou Romové i ne-Romové."

Je o Vás známo, že chodíte i na romské plesy. Jak se cítíte mezi Romy?

"To jste narazila na takovou činnost, kterou Romové umějí, a potřeba, aby uměli i ty další věci, a právě tato výstava ukazuje, že je mezi nimi řada lidí, kteří se uplatní nejen v umění, v tom co je jim blízké, v tanci, v muzice, ale že se uplatní i v řadě jiných oborů."

Můžete nám říci, zda Vás zaujala nějaká osobnost z těch, jejichž portréty tu jsou vystaveny, nebo jestli přímo někoho znáte?

"Samozřejmě, byla jsem ráda, že mezi těmi, kteří tady jsou, jsem našla člověka, řekla bych, velmi příkladného. Je to pan Horváth. Který je nejen ve své profesi velmi zdatný, ale kterému se daří dělat to, co, když se podaří nejen těm osmdesáti osmi, ale i těm, kteří na fotografiích nejsou, tak to pro Romy samotné bude úžasné. To znamená nebýt jen sám úspěšný, ale starat se o děcka, o omladinu, o aktivity těch lidí, aby ti ostatní následovali jeho příkladu."

Chad Evans Wyatt

Co pan Horváth konkrétně dělá?

"Pan Horváth je podnikatel. Mimo jiné je pořadatelem plesů Romů z celé republiky, kde se sejdou. Kromě toho tam je kroužek pro děti a řadu dalších aktivit. Zabývá se také tím, aby se Romové dostali na střední školy a tam byli úspěšní. Vzdělání, to je to nejdůležitější."

Rozhovor s autorem fotografií Chadem Evansem Wyattem o projektu Romské obrození

Spustit audio