V léčbě akné je nejlepší na světě, přesto ji žádná pracovní nabídka z jihlavské nemocnice neodláká

1. duben 2015

Kožní lékařka Zuzana Nevoralová patří k evropské špičce mezi kožními lékaři, v oboru léčby akné dokonce ke světové. „Celý život jsem si myslela, že budu sportovní lékařka, protože jsem dělala závodně moderní gymnastiku. Pak přišel čtvrtý ročník, stáže v Brně a setkání s paní docentkou Rulcovou. Ty stáže byly tak krásné. Bylo krásné vidět, jak se pacienti uzdravují. Tehdy jsem si řekla, že ne sportovní, ale kožní lékařství,“ vysvětluje kožní lékařka z Nemocnice Jihlava Zuzana Nevoralová.

Po studiu medicíny se přihlásila do jihlavské nemocnice. „Měla jsem štěstí, že mě z pěti uchazečů vybrali, pak už to bylo jasné, první atestace, druhá atestace a dokonce i doktorát na téma akné. Zřídila jsem tady poradnu akné. Náš obor je krásný, na druhou stranu je trošku snadnější, není tak akutní, je vhodný pro ženy. Nepřivezou vám někoho, kdo umře za chvíli. To mně vyhovuje, čas na rozmyšlení,“ vysvětluje Zuzana Nevoralová, proč má ráda kožní lékařství.

V oblasti léčby akné a růžovky zastupuje Zuzana Nevoralová Českou republiku v Evropě

V současné době je Zuzana Nevoralová zástupkyní České republiky v oblasti akné a růžovky pro Evropu. „Obličejové dermatózy jsou psychicky nejvíce zatěžující, takže jsem se na ně zaměřila. Máme v Jihlavě jednu ze dvou akné poraden, které v republice jsou. Závidí nám ji i v Praze, druhá je v Brně, tam působí můj velký vzor paní profesorka Rulcová. Společně s ní děláme akce, máme sekci akné a obličejové dermatózy a tím se stalo, že se o nás hodně ví, tudíž jsem byla jmenována jako zástupce a cokoli je potřeba, reprezentuji Českou republiku.“

Na loňském 15. ročníku Dermaparty, která se každý rok koná v Žilině, byla jihlavská lékařka Zuzana Nevoralová oceněná za kvalitu a množství přednášek právě na tomto kongresu. „Na setkání jezdí několik stovek účastníků z celého světa a slovenská kolegyně Zelenková – předsedkyně Slovenské společnosti estetické dermatologie a kosmetiky, s kolegy vybrali deset osob, které tam nejvíce přednášeli. A já jsem byla mezi nimi,“ vysvětluje Zuzana Nevoralová.

Jsem jihlavský patriot, nedostanou mě ani do Prahy

Na začátku její kariéry v oboru kožního lékařství pracovali s málem. „Neměli jsme nic. Jenom několik málo místních léků, z těch celkových nebylo skoro nic. Po revoluci máme obrovské možnosti, kožní je na špičce medicíny, máme biologickou léčbu. Je pouze v několika oborech, my ji máme na lupénku. Ale stále, když jedu na evropský nebo světový kongres, jsou tam trošku napřed. Vždy se těšíme, až to bude i u nás,“ směje se lékařka jihlavské nemocnice Zuzana Nevoralová.

Světové uznávanou odbornici na léčbu akné na různých evropských a světových lékařských kongresech lákají na svá pracoviště, do jiných nemocnic. „Zkoušeli mě lákat, zkoušeli to. Já jsem ale takový patriot, že mě by snad nedostali ani z Jihlavy. Zkoušeli to i ze zahraničí, ale mě nedostanou ani do Prahy,“ směje se Zuzana Nevoralová.

V současné době je jihlavská lékařka Zuzana Nevoralová evropskými kolegy navržena do Světové rady akné.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio