V jihlavské kočičí kavárně se lidé musí kočkám přizpůsobit. A všichni si to soužití pochvalují

27. září 2024

Pokud máte rádi kočky, ale doma je mít nemůžete, zajděte do kočičí kavárny. V Jihlavě jedna taková je a kočky tam pobíhají mezi stoly, lísají se k lidem, a všem dohromady je dobře. Má to ale samozřejmě i nějaká pravidla.

Majitelka kavárny v Čajkovského ulici Monika Zychová má kočky ráda od dětství. „Věděla jsem o nich první poslední a tak nějak jsem už ty kočičí kavárny znala. To byl první krok,“ vzpomíná na své rozhodnutí podnik otevřít. Kočky, které v kavárně žijí, byly opuštěné, nebo majitele ztratily. „Jůlinka k nám přijela od staršího pána, který ji získal od otce, který mu zemřel,“ představuje jednu z chovanek. Kavárna ale v žádném případě nesupluje zvířecí útulek. Nemůže totiž zajistit potřebnou karanténu a vyšetření.

Kavárna má samozřejmě pravidla pro kočky i pro hosty. Kočky se nesmí dostat za bar, a hosté by neměli kočky krmit svým jídlem. „Mají z toho střevní potíže, zvracejí,“ vysvětluje Monika Zychová. Na každém stolku je také kartička s pravidly, která se týkají dětí. Rodiče by si je měli hlídat, a podle majitelky se to tak většinou děje. Za kočkami se lidé rádi vracejí. „Znají je jménem, ptají se na ně,“ dodává Monika Zychová.

Spustit audio