V Jihlavě vzniká dvojjazyčná kniha bajek a pohádek pro ukrajinské děti. Vyjde asi za měsíc

22. duben 2022 06:00

Více než deset překladatelů ukrajinštiny musel oslovit Pavel Bezděčka, aby nakonec našel jednoho, který mu pomůže s překladem jeho bajek a pohádek. 

Spisovatel a zoolog z Jihlavy se totiž rozhodl vytvořit dvojjazyčnou knihu pro ukrajinské děti a rozdávat ji plánuje například v centrech pro uprchlíky. 

Bajky a povídky

„Dědečku, povídej nám nějakou pohádku, žadonili bobříci, sotva starý bobr vylezl z vody.“ Takto začíná jedna z devatenácti bajek a pohádek, které si v brzké době přečtou také děti ukrajinských uprchlíků. 

„Ukážu vám pár těch ilustrací. Ta kniha bude takhle velká - A5.“ Pavel Bezděčka pracuje jako zoolog v jihlavském Muzeum Vysočiny a mimo jiné se věnuje i psaní bajek a pohádek z přírody. Teď v ruce drží návrh své nejnovější knížky určené pro ukrajinské děti. 

Zrcadlová knížka

„Bude mít 140 - 160 stránek, záleží, jak se vypořádáme s ilustracemi.“ Na jednom z obrázků je vidět králík hledící do krajiny, na druhém veverku, která hromadí zásoby. Uvnitř knihy bude text v češtině a ukrajinštině. „Zrcadlově dvojjazyčná knížka. Čtenář bude moci skákat z leva do prava, když se bude chtít zdokonalit.“

Nápad vznikl krátce po ruské agresi na Ukrajině. Část uprchlíků kvůli tomu zamířila i do Jihlavy a pomoc nabídlo také muzeum, které pro ně ve svých prostorách připravilo různé aktivity. „Když to nastalo, napadlo mě, že mám napsané bajky za několik posledních let a že bych mohl udělat malý výběr a nechat to přeložit do ukrajinštiny.“

Překladatel

Sehnat překladatele ukrajinštiny ale nebylo vůbec jednoduché. Pavel Bezděčka jich oslovil asi deset. Kladné odpovědi se ale nedočkal. „Nakonec jsem se přes dceru dostal k překladatelce, která se jmenuje Xenie a dala se do toho.“

Knížka pro ukrajinské děti by tak mohla být na světě už za měsíc. Na jejím vydání se kromě muzea Vysočina podílí také jihlavský magistrát a kraj Vysočina. Podle Pavla Bezděčky je v plánu udělat asi 400 výtisků, které by se následně rozdávaly dětem třeba v centech pro uprchlíky, školách nebo nemocnicích.

Spustit audio

Související