Ukrajinská kadeřnice Káťa dostala ve Žďáře živnostenský list. Je první podnikatelkou v regionu

23. duben 2022 06:00

Kadeřnice Káťa z Kyjeva musela kvůli válce opustit svůj domov. Teď žije ve Žďáře nad Sázavou, kde se také stala první uprchlicí, která získala živnostenský list.

Uprchlíci z Ukrajiny v Česku nastupují do práce a první z nich už začínají i podnikat. To je případ kadeřnice Káti z Kyjeva, která žije ve Žďáře nad Sázavou. Zařídila si živnostenský list a začala stříhat a barvit vlasy v jednom z tamních salonů.

Ustřihnout centimetr … 

„Centimetr a jet podle toho,“ domlouvá se klientka s ukrajinskou kadeřnicí ve žďárském salonu. Se stříháním má desetiletou praxi, ve Žďáře stříhá první měsíc. „Už jsem poznala, že se požadavky klientů tady v Kyjevě liší. Lidé v Česku chtějí jiné střihy a jiné barvy, ale postupně si zvykám.“

Do Česka přijela Káťa s krabičkou, kde měla několik druhé nůžek a strojek. Práce byla jednou z prvních věcí, po kterých se ptala. „Všechno je teď lepší, postupně i lépe rozumím klientům a lidem, se kterými se potkávám. V salonu je dobrá parta lidí a jsem šťastná, že mohu dělat svou práci.“

Živnostenský list

Svou práci má kadeřnice z Kyjeva natolik ráda, že si vyřídila vlastní živnost. Pomohli jí lidé ze žďárské charity. „Vyřídili všechno dopředu s úřady, my už jsem pak jen šly podepsat papíry, donést doklady,“ popisuje majitelka salonu Monika Podhajská. 

Káťa je na Žďársku první ukrajinskou uprchlicí, která si zařídila živnostenský list. I přesto ale neplánuje v Česku zůstat napořád. 

Spustit audio