V Jihlavě se 50 let šijí plavky. Některé ženy v Modetě pracují už několik desetiletí

13. únor 2024 10:05

V padesátých letech minulého století vznikl v Jihlavě textilní podnik Modeta. Nejznámější byl výrobou plavek, se kterou začal v polovině sedmdesátých let. V té době měla Modeta ve městě několik provozů. A ač si mnozí Jihlavané myslí, že éra slavné značky skončila, není tomu tak.

Jihlavskou Modetu na začátku devadesátých let převzala skupina restituentů. Ti ji vedli až do počátků dvacátých let, a dnes má firma dva nové majitele, kteří chtějí výrobu zachovat. Provoz zůstává ve staré továrně v Březinových sadech.

Tovární areál

Textilka na tomto místě stála už na začátku dvacátého století, kdy ji založil Emil Seidner. Dnes patří areál městu, Modeta je v nájmu, a dílny, které pamatují počátky šití plavek, jedou dál. "Vyrábí se zde sportovní oblečení a plavky," dodává spolumajitelka Modety Eliška Kišová.

"Začala jsem na modelárně na Srázné ulici od roku 1986, pak jsme se přestěhovali sem," vzpomíná na své začátky v Modetě paní Jitka, která dodnes kreslí střihy plavek, a připravuje je pro stříhání, tedy přesněji řezání, jednotlivých dílů. Místo nůžek totiž další pracovnice používá stroj, který zvládne vyříznout i dvacet vrstev látky najednou.

Nastřižené díly jdou dál na krejčovskou dílnu, kde má každá šička na starosti nějaký konkrétní úkol. "Prvopočátek operace je ušít záševky. Tady paní na roztahovacím triu, jedna jehla, ušije záševek," ukazuje mistrová Klára Štumarová. "V Jihlavě jsem vyučená pro Modetu, mělo to svůj učňák," říká šikovná švadlena. Na dalším speciálním stroji přišívá paní Rácochová gumičky. Na otázku, jak dlouho v podniku pracuje, reaguje se smíchem: "Málo, čtyřicet let!" 

V Jihlavě vznikají plavky od úplného prvopočátku, tedy od návrhu. "Inspiruje cokoliv. Trendy v Paříži, příroda," říká návrhářka Petra Romanovská. Samozřejmě reaguje i na požadavky zákazníků se specifickými mírami. "Nároky se mění," dodává. Za desítky let, kdy Modeta plavky vyrábí, se mění i základní velikosti. "Tabulky se změnily hlavně u dětí. Jsou větší," potvrzuje paní Renata. "Máme různé modelky, které mají různé velikosti, abychom vyzkoušeli plavky na větší poprsí, větší zadeček, malé poprsí," dodává Eliška Kišová.

 

Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.