V domově ve Věži na Havlíčkobrodsku pracovníci přespávají. Střídají se po 14 dnech

7. duben 2020 05:00

V domově ve Věži na Havlíčkobrodsku začali pracovníci pečující o klienty přespávat, aby snížili riziko zavlečení koronaviru.

Od konce minulého měsíce tam zůstává 14 pracovníků, další stejně početná směna je vystřídá po dvou týdnech, řekl dnes ředitel domova Vladimír Frič. Zařízení slouží 91 lidem s chronickým duševním onemocněním, je jediné svého druhu v kraji.

Největší nebezpečí

Bezpečnostní opatření domov zpřísňoval od února. Nakonec se rizikem pro možné zavlečení viru jevilo i to, že pracovníci odcházejí domů. „Zhodnotili jsme, že největší nebezpečí pro naše klienty jsou vlastně zaměstnanci,“ řekl ředitel. Podařilo se mu bezplatně vypůjčit šest karavanů, kde by měli sloužící pracovníci kde přespávat. Zařízení se zatím dobrovolně uzavřelo na 42 dní.

Nová pracovní směna projde před střídáním rychlotesty na koronavirus. „Mají můj velký obdiv za jejich odvahu takto se dobrovolně rozhodnout. Mnozí doma zanechali své rodiny,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (za ČSSD) k postoji zaměstnanců domova Věž. Doplnil, že kraj zadal svým zařízením přijmout potřebná opatření a zpracovat krizové plány.

Dobrovolná karanténa

Dobrovolná karanténa, do níž vstoupil domov ve Věži, podle hejtmana jde nad rámec těchto doporučení. V domově se zvláštním režimem ve Věži žijí lidé různého věku, mnozí jsou závislí na pomoci druhých. Věkový průměr klientů domova je přes 61 let. Zaměstnanců má toto zařízení spravované krajem 56.

Onemocnění covid-19 se podle ředitele zatím neprokázalo ani u klientů, ani u zaměstnanců. Na Havlíčkobrodsku se nákaza koronavirem šíří nejrychleji v kraji, do dnešního rána tam byla potvrzená u 62 lidí ze 128 nakažených na celé Vysočině.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související