V domku na Vysočině vyrábí Tomáš Dufek nástroje z celého světa

19. září 2019

Uprostřed Dolních Radslavic na návsi je v malém domku ukrytá výrobna netradičních hudebních nástrojů.

Tomáš Dufek si domek postupně opravuje a v místech, kde dříve bývaly stáje nebo kurníky, má nyní své dílny. Výrobě hudebních nástrojů se věnuje už přes deset let. Dělá například šamanské bubny, na které se hraje paličkou, bubínky, chřestidla, kalabasy, nebo didjeridoo – nástroj domorodých Australanů.

V dílnách schne dřevo, jsou vypnuté kůže, stojí tu obráběcí a výrobní nástroje. Šamanské bubny, které se suší v bývalé stáji, jsou v různém stádiu vysychání. „Když se kůže vypne, teprve pak to začne hrát. Mokrá kůže je jako hadr,“ směje se Tomáš Dufek. „Poznat, kdy už je kůže vysušená tak akorát, mi pomáhá zkušenost,“ dodává.

Dýně jako chřestidlo

Dýně kalabasy, z nichž vyrábí chřestidla, pěstuje sám na zahradě. „Když dýně uschne, tak se vydlabou semínka, a dutá dýně se používá jako rezonátor,“ ukazuje Tomáš. Kalabasy jsou ale spíše okrajová věc, nejraději má Tomáš Dufek australská didjeridoo.

Na všechny nástroje, které vyrábí, také umí zahrát. Pokud se někdy ocitnete na hodině muzikoterapie, je možné, že tyto nástroje na ní používané, budou právě od Tomáše Dufka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.