V domě ideálně kombinujte dva zdroje tepla

27. září 2017

Začala topná sezona a hned na jejím začátku je dobré si promyslet, čím budete topit a kolik vás to bude stát. V Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme tentokrát mluvili mimo jiné i tom, jaké radiátory jsou nejkvalitnější. Odpovídal Zbyněk Bouda z Energetické agentury Vysočina.

První věc, na které můžeme při vytápění šetřit je to, jaký chceme mít komfort. V jaké teplotě chceme doma přes zimu žít. Čím nižší teplota, tím jsou samozřejmě náklady nižší. „Zhruba 25 procent energie uniká stěnami, 20 procent okny, 10 procent podlahou, 15 procent střechou a 25 procent připadá na větrání ventilaci a podobně,“ rozpočítává tepelné ztráty Zbyněk Bouda.

Dobrý způsob vytápění je zkombinovat dva zdroje

„Dneska se málo kdy do staveb umisťuje jeden zdroj tepla, ale dává se jich tam více. Většinou je jeden méně komfortní, ale levný a příjemný, což jsou krbová kamna, krb a podobně. K tomu se dává nějaký vysoce komfortní, automatický zdroj v podobě plynového kotle nebo elektrického vytápění,“ říká host.

Velice komfortní je podlahové topení

Tradiční způsob vytápění je skrze radiátory nejrůznějších typů. V poslední době je velmi oblíbené podlahové nebo deskové topení ve stěnách. Nabízí vysoký komfort a zároveň nijak neruší interiér. Nevýhodou mohou být případné poruchy a náročnost opravy. „Já za posledních 5 až 10 let neznám případ, že by někdo něco rozsekával kvůli tomu, že se mu rozbilo topení v podlahách nebo ve stěnách. Sám mám doma podlahové topení a pracuje třicet let,“ říká Zbyněk Bouda.

Nejkvalitnější radiátory jsou ty z litiny

„Litinové radiátory jsou zatím nejkvalitnější topidla historie. Dnes se příliš nepoužívají, protože by vycházely příliš draho. Faktem je, že starý dobrý litinový radiátor přežije nově koupený železný radiátor dnešní doby,“ vysvětluje host.

Spustit audio