V desáté generací před námi máme kolem tisíce předků

1. srpen 2018

Lenka Lízalová patří mezi akademické pracovníky Vysoké školy polytechnické Jihlava. Jejím velkým celoživotním posláním je sestavování rodokmenů, se kterým mají bohaté zkušenosti už i její rodiče.

Proč bychom si měli zjistit, kdo byli naši předkové, a kde s takovým pátráním začít, to bylo téma Poradny Českého rozhlasu Vysočina.

„Když víme, odkud pocházíme, můžeme lépe pochopit, kam směřujeme. Jestliže víme, z koho pocházíme, můžeme lépe porozumět, kdo jsme,“ popisuje jednu ze základních pouček genealogie Lenka Lízalová a zároveň tím vysvětluje, proč bychom se měli o své předky zajímat.

Předky můžete najít už od poloviny 17. století

„Matriky, ve kterých informace o našich předcích čteme, jsou v našich podmínkách dostupné od doby po 30. leté válce. Takže takový rok 1650, když máte štěstí, tak najdete předky po roce 1650,“ říká host.

O předcích zjistíte více, než jen data

Při pátrání po předcích zjistíte nejen, kdy se narodili, kdy vstoupili do manželského svazku a s kým, ale také to, čím se živili, kolik měli dětí nebo co bylo příčinou jejich úmrtí. Více než samotná data v životě našich lidí jsou zajímavější konkrétní příběhy, které je také možné získat.

Papír stačit nebude

Při pátrání po vašich předcích si nevystačíte jen s papírem. „Vy máte dva rodiče, čtyři prarodiče, osm praprarodičů. Vidíte, že to roste geometrickou řadou. V desáté generaci bychom se už dostali na více, než tisíc osob. Zaznamenávat toto na papír je už velmi nepřehledné,“ říká Lenka Lízalová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.