V Chlumětíně bude o víkendu víc Babett než obyvatel

2. srpen 2019

V roce 1970 vznikla Babetta 228, první model, který se především vyvážel do zahraničí. Maximální rychlost je 45 kilometrů za hodinu a moped má unést 90 kilogramů.

„Když se podíváte na mě, tak je ale jasné, že uveze i mnohem víc,“ usmívá se František Dočekal, člen Babetta klanu Chlulmětín, který dorazil do Dobrého dopoledne v tričku s logem spolku.

Babetta klan Chlumětín

Jde o spolek nadšených vlastníků malých mopedů české značky Babetta.  „Po naší malé vesnici se dřív pohybovaly dva, tři stroje a my ostatní jsme pokukovali se závistí, až jsme si postupně ty Babetty taky přikupovali. Dneska je v Chlumětíně 53 babet na 210 obyvatel, takže stroj má každý druhý dospělý,“ směje se František Dočekal. Spolek se schází v kulturně sportovním areálu, který má v obci k dispozici, a stará se o všechny aktivity v Chlumětíně - pálení čarodějnic, dětský den, taneční zábavu nebo právě sraz Babett.

František Dočekal

Sraz je už po sedmé

Sedmý ročník srazu přiláká majitele Babett z jižní Moravy, z Krkonoš, z Mladoboleslavska, téměř z celé republiky. Do Chlumětína se sjede přes sto padesát Babett a asi padesátka mopedů jiných značek. V sobotu v 11 hodiny vyrazí všichni účastníci srazu na vyjížďku a po návratu jsou pro ně připraveny různé soutěže. „Už se vaří guláš, chystá se maso na rožeň, myslíme i na děti. Na odpoledne chystáme soutěže pro Babeťáky, kteří se nám ukážou v dovednostních soutěžích, bude tam sprint, a nebudou chybět klasické motorkářské soutěže, jako je páka, hod kamenem do dálky nebo pití piva na ex. Chceme, aby to bylo legrační,“ říká František Dočekal.

Pro případ nepříznivého počasí je připraven velký party stan, kde zahrají kapela Fuga ze Žďáru nad Sázavou a z Prahy AC/DC revival, který si říká AC/CZ.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.