V centru Pelhřimova se jezdí jinak, z některých ulic jsou jednosměrky a pěší zóny s omezenou rychlostí

4. červenec 2024 06:30

Z Tylovy, Děkanské a Solní ulice v Pelhřimově se staly jednosměrky, ale také pěší zóny s rychlostí omezenou na dvacet kilometrů v hodině. Radnice si od toho slibuje zklidnění dopravy a víc místa na parkování.

Řada řidičů v Pelhřimově jezdí ze zvyku a nové značení ani nezaregistrovali. Třemi ulicemi v centru šlo ještě minulý týden projet oběma směry. Teď jsou z nich jednosměrky a pěší zóny s omezenou rychlostí. „Kdyby auta nejezdila v protisměru nahoru, kdyby si řidiči všímali značek, bylo by to super,“ říká Martin, který pracuje v místní pizzerii.

Několik dní budou mít pro řidiče pochopení i policisté. „Předpokládáme, že během jednoho týdne si na to řidiči zvyknou,“ řekla policejní mluvčí Dana Čírtková. V protisměru je možné ulice projet na jízdním kole, pro cyklisty zůstal obousměrný provoz zachovaný.

Požadavek na změnu provozu měla radnice od policie od roku 2012. „Řešilo se to jenom dopravními značkami, zákazem zastavení, ale ty značky nebylo moc respektované, takže jsme zkusili zjednosměrnění ulic,“ vysvětlil starosta Ladislav Med z ODS.

Na konci roku si chce radnice vše vyhodnotit. Pak se ukáže, jestli jednosměrky zůstanou nebo se provoz vrátí zpět.

autor: Milan Soldán
Spustit audio