Fotbalu chybí rozhodčí, mladé odradí vulgární hráči a diváci

5. červenec 2024 06:30

Mladé rozhodčí odradí i vulgární hráči a diváci. Fotbal ale nováčky k píšťalce a praporku potřebuje. Na Vysočině přitom sudí zoufale chybí.

Na nejnižších okresních a krajských soutěžích se nedaří obsadit všechny zápasy. Takže se nejmasovější sport snaží najít i ve svých řadách lidi, kteří by chtěli navléct dres sudího. Na rozhodcovském kempu v Polné ohlásili i nábor nováčků.

„Ti, co fotbal hráli, tak určitě mají výhodu. Mají fotbal nakoukaný, mají větší cit pro hru,“ vysvětluje instruktor Zdeněk Dobrovolný, který soudcoval v první a druhé nejvyšší soutěži. „Ti mladších ročníků, kteří začínají, tak toho rychle nechají díky vulgarismům ze strany hráčů i diváků, hlavně na těch okresních soutěžích,“ dodává sklesle.

Práci fotbalových sudích si mohli zájemci vyzkoušet na rozhodcovském kempu v Polné

Soudcování si na kempu v Polné vyzkoušeli i dva patnáctiletí fotbalisté z Havlíčkova Brodu. „Chtěli jsme si vyzkoušet jaké to je být rozhodčí. Protože vždycky vidíme ty rozhodčí proti nám a chtěli jsme si to vyzkoušet,“ říkají.

Lidí k píšťalce a praporku je na Vysočině nedostatek. Rozhodčích je asi 55 a proto se v regionu snaží pracovat s rozhodčími pracovat a místa obsadit i nováčky z náborů, které mají pokračovat.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související