V části Křižanova je po kovovýrobě stále kontaminovaná spodní voda. Městys chystá další testy

15. leden 2022 06:15

Za minulého režimu fungoval v Křižanově na Žďársku podnik, který zpracovával kovy. Firma už dávno zanikla. Pozůstatky po ní ale městys řeší dodnes.

Několik let se potýká Křižanov na Žďársku s tím, že podzemní voda v části městyse je zamořená a pro pití nepoužitelná. Zjistilo se to ve chvíli, kdy se v městysu likvidovala nelegální varna drog.

Analýza, kterou si Křižanov nechal zpracovat, ale ukázala, že větším problémem jsou pozůstatky po někdejší kovovýrobě. Letos mají odborníci zjistit, jak postupovat dál při následné sanaci.

15 metrů hluboký vrt

S místostarostou Křižanova Miroslavem Juračkou (KDU-ČSL) míříme na okraj jedné ze silnic, kde je zakrytý vrt, odkud se čerpala voda pro laboratorní posouzení.

„Lidi v této lokalitě nemohou využívat soukromé studny pro použití v domácnosti,“ vysvětluje místostarosta. Stav trvá šest let. Tehdy byla v Křižanově odhalena varna drog a na základě toho došlo ke kontrole spodních vod.

Obecní vodovod je nezávadný

Obyvatelé Křižanova čerpají vodu z obecního vodovodu, kde je voda nezávadná. Analýzu spodních vod zpracovala společnost Ekomonitor z Chrudimi. Zjistila, že v podzemní vodě jsou zbytky karcinogenních látek.

Na místo jezdil její pracovník Roman Nedbal. „U osmi studní bylo zjištěno překročení limitu jednoho z parametrů pro pitnou vodu jeden až pětinásobně. Bylo doporučeno provedení dalších průzkumných a monitorovacích prací.“

Monitoring

Právě na ty další práce hledá městys Křižanov firmu, pokračuje místostarosta Miroslav Juračka: „Budou se snažit zjistit přesné ložisko a měly by stanovit i ten sanační postup.“

Kovovýroba už v areálu křižanovské firmy nefunguje a bývalý vlastník je nedohledatelný. Sanaci tak bude muset zaplatit Křižanov sám. Nemá ale dost peněz. „Sanaci rizikové kontaminace z kovovýroby bude možné podpořit z operačního programu životní prostředí s mírou podpory až 85 procent,“ uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová.

Výsledky ročního monitoringu budou mít v Křižanově nejdříve příští rok na jaře.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související