V Bohuslavicích na Jihlavsku pomáhají dětem se spinální svalovou atrofií koně, někteří pacienti po terapii začali dokonce chodit

26. září 2023 11:04

Unikátní výzkum právě provádí Centrum hiporehabilitace Mirákl v Bohuslavicích na Jihlavsku. Aktuálně tam v poslední fázi studie terapeuti zkoumají vliv hipoterapie na děti s diagnózou spinální svalové atrofie.  Některé po terapii s koňmi začaly dokonce i chodit.

Výzkumu se účastní celkem 18 dětí, část z nich je v genové léčbě. Se synem na terapii několikrát do roka přijíždí Barbora Ulmanová. „Přemkovi se to líbí, ten pohyb na koňském hřbetu mu pomáhá při cvičení. Je to jiný pohyb, než který děláme v tělocvičně,“ popisuje.

I když z laického pohledu vypadá terapie jako obyčejná projížďka na koni, podle ředitelky Centra  hiporehabilitace Kateřiny Maříkové je v ní mnohem víc. Konkrétně dětem se spinální svalovou atrofií pomáhá pohyb koně. „Tomu mozku to přepisuje pohybové programy tak, aby když se děti jdou pohybovat v rámci běžných aktivit, tak aby využívaly nové pohybové vzorce a ne ty patologické,“ vysvětluje.

Centrum navázalo spolupráci i s Vinohradskou nemocnicí, kam bude posílat krevní vzorky. Co z nich bude možné zjistit? A kdo další se může v Centru hiporehabilitace léčit? Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio