V bazénové vodě ve veřejných koupalištích by mělo být více chlóru. Z hygienických důvodů

25. květen 2020 06:00

Milovníci plávaní mohou opět do krytých bazénů. Od pondělí řada z nich opět otevře. Ne všechna koupaliště se ale rozhodla pustit návštěvníky do svých bazénů.

Například v Novém Městě na Moravě byly minulý týden přípravy v plném proudu. Městské lázně přesto s otevřením počkají do začátku června.

„Teď tam máme asi deset centimetrů vody. Chvilku to bude trvat, protože kde máme doskočiště pro skákání z můstku do vody, je hloubka 170 centimetrů. Asi tři dny se to bude napouštět,“ popisuje v plavecké hale přípravy na znovuotevření krytého bazénu v Novém Městě na Moravě ředitel Jiří Brychta. 

Napouštění a ohřev vody jsou ovládané ze strojovny v suterénu. Technik, pan Lukáš má na starosti také přidávání chloru, který má ve vodě ničit případné bakterie nebo viry. „Až máme určitý objem vody v bazénech, můžeme to spustit. Pak to musíme pohlídat a změřit, aby to odpovídalo hygienickým normám.“

Chlór ve vodě

Nejen vyšší poměr chloru ve vodě má zajistit bezpečnost návštěvníků městských lázní. Mimo bazén bude nutné nosit roušky a dodržovat rozestupy. Tím bude omezena také kapacita bazénové haly, a to na osmdesát lidí.

Stejná opatření budou platit také v saunách, vysvětluje Jiří Brychta: „Při normálním provozu se až šestnáct osob. Nyní je to pro sedm na jednu saunu. Běžně máme kapacitu saunového světa padesát osob a teď jen dvacet.“

Skříňky v šatnách

Ředitel Městských lázní současně upozorňuje, že dodržovat rozestupy bude nutné taky v šatnách. „Budeme mít ob skříňku uzavřenou, tak aby návštěvníci nemohli mít skříňky vedle sebe.“

I když se všechno zdá být připraveno, podle Jiřího Brychty se bazén v pondělí 25. května nakonec neotevře. Provozovatel totiž neměl včas informace, za jakých podmínek může do bazénu pustit návštěvníky. Otevřené tak budou jen sauny a to pouze na objednávku.

Začátek června

„Obávám se, že to nezvládneme, protože jsme informace dostali takhle pozdě. Otevřeme spíš až v pondělí 1. června.“

Podle ředitele městských lázní nebylo dlouho jasné, jestli se musí čekat na výsledky testování vody v bazénech, které provádí hygiena.

Stejný problém řešil také jihlavský Vodní ráj. Z větších měst na Vysočině tak pondělní otevření dopředu avizovaly pouze bazény v Třebíči a Žďáře nad Sázavou.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související