V Batelově se bojí o obecní studny. Chtějí zabránit prohloubení blízkého kamenolomu

21. červen 2019 11:00

Lidé z Batelova na Jihlavsku se bojí o zdroje pitné vody. Podle názoru tamních zastupitelů by je mohlo ohrozit rozšíření těžby v nedalekém kamenolomu v Rácově.

Městys má kolem něj několik desítek studní a obává se, že by další hloubení mohlo studny o vodu připravit. Nepřesvědčil je ani hydrogeologický posudek, který tvrdí opak.  

Rácov

Kamenolom v Rácově kdysi otevřeli kvůli stavbě dálnice D1. Dnes ale ložisko slábne a provozovatel by rád hloubil o dalších šedesát metrů níž. „Zdá se nám, že je to poměrně dost. Zastupitelstvo se vyslovilo, že nesouhlasí. Kolem je 21 studní,“ vysvětlil starosta Batelova Jiří Doležal.

„Studně dávají kolem tří set padesáti kubíků vody denně.“

Posudek

Batelovské zastupitele nepřesvědčil ani odborný geologický posudek, podle kterého se těžba na kvalitě vrtů neprojeví. „Většina studní je v lesích, které jsou napadené kůrovcem. I tak si myslím, že hladina bude klesat,“ dodal starosta Doležal.

Provozovatel lomu František Čtverák se k rozhodnutí batelovských odmítl vyjádřit. V emailu napsal: „Těžba ložiska kamene se nebude rozšiřovat mimo hranice dobývacího prostoru. Horní zákon vyžaduje, aby ložisko bylo vytěženo hospodárně a v plném rozsahu.“

Báňský úřad

Podle mluvčího Báňského úřadu Bohuslava Machka se další zahloubení lomu bez souhlasu zastupitelů patrně neobejde. „Pokud chce zahloubit lom, musí předložit doklady o vyřešení střetu zájmů, a tím je i kladné stanovisko obce.“

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související