„Už si neumím jen tak přečíst noviny. Pořád hledám chyby,“ říká jazykový korektor Jiří Lukšů

14. srpen 2015

„Ze začátku jsem při práci často sahal po pravidlech a slovníku cizích slov. Postupně se ale oči naučí chyby v textu vidět. Bohužel. Dnes už korektora nedělám, ale chyby hledám všude. Už si po těch letech nedokážu normálně přečíst noviny,“ řekl v Dobrém dopoledni host Jiří Lukšů. „K práci korektora jsem se dostal náhodou. Oslovil mě v autobuse sportovní redaktor regionální přílohy Mladé Fronty DNES, který je také z Velkého Beranova. Prý hledají korektora. A tak jsem to zkusil a vydržel 10 let,“ dodal Lukšů.

Po večerech četl Jiří Lukšů chystané vydání novin a přes den učil v Základní umělecké škole v Jihlavě. A učí už desítky let, tak může srovnávat. „Řekl bych, že děti jsou stále stejně šikovné. Příjemné je dnes, že se děti nebojí zeptat, když něčemu nerozumějí a nestydí se tolik s učitelem komunikovat. To mi vyhovuje,“ pochvaloval si host Dobrého dopoledne. „Zároveň vidím, že děti jsou daleko více zvyklé sledovat obrázky současně s hudbou. Když se pustí muzika jen na poslech, tak se vrtí, mluví mezi sebou a berou to spíš jako kulisu. A to je trošku škoda,“ podělil se se zkušenostmi Jiří Lukšů.

Muzika dává hlavně radost

Dlouholetý učitel hudební nauky je také aktivní muzikant. Čtvrt století už hraje s kapelou Pražce z Luk nad Jihlavou. „Muzika člověku dává radost. A taky je pro mě důležité sdílení. S lidmi z kapely se každý týden v pátek večer sejdeme, popovídáme, zahrajeme si, připravíme novou písničku. To je pro mě příjemné,“ shrnul Jiří Lukšů.

Bluegrass je lidová americká hudba s evropskými kořeny

Pražce, kapela v Luk nad Jihlavou hrají už přes 40 let country a bluegrass. „Bluegrass, to je hudební styl, který vychází z muziky bílých přistěhovalců do Spojených států Amerických. Je to tamní lidová muzika. Původem a svými kořeny je to ale evropská hudba. Bluegrass je postaven na souhře pěti nástrojů – bendža, mandolíny, kytary, houslí a kontrabasu. Někdy se přidává také zvláštní kytara, které se říká dobro. A v tomhle obsazení nástrojů my s Pražci hrajeme i písničky z jiných žánrů – třeba folkové nebo rokenrolové,“ vysvětlil host Českého rozhlasu Region.

Čtěte také

Spustit audio