Už se pálí. Zatím hlavně meruňkovice a hruškovice

22. srpen 2019

Pěstitelské pálenice na Vysočině už zahájily letošní sezónu a lidé mají možnost okusit první destiláty. Pálí se teď hlavně meruňky nebo rané odrůdy hrušek.

Zdá se ale, že pálenky bude tento rok přeci jen o něco méně. Například úroda jablek je horší a plody jsou menší. Ovocnáři ale doufají, že by to mohl dohnat deštivější konec léta. Problém je i se švestkami, které podle některých zahrádkářů opadávají kvůli suchu, aniž by dozrály.

Pokud si lidé nechají vyrobit kvas v pálenici, musejí si připlatit, ale mají jistotu, že jejich ovoce nepřijde vniveč, protože oborníci vědí jak na to. Pro případnou domácí výrobu kvasu doporučují lidé od řemesla dodržet několik zásad. Tou první je absolutní čistota sudů a ovoce. To je navíc dobré podrtit. Tím zajistí, že v nádobě nebudou vzduchové kapsy, které by mohly zapříčinit hnití.

Důležitá je také teplota. Tu potřebuje kvas ze začátku vyšší, aby se správně rozběhl, ale pak je třeba ho umístit na chladnější místo. Kvašení pak nebude příliš bouřlivé.

Za litr čistého alkoholu se většinou platí okolo tří set korun. Takhle cena už zahrnuje spotřební daň, která je v roce 2019 143 korun z litru stoprocentního lihu. Ten je ale pochopitelně třeba naředit. Litr speciální destilované a demineralizované vody se pohybuje kolem pětadvaceti korun. Pokud si lidé nechají vyrobit kvas přímo v pálenici, zaplatí ze jeden sud něco málo přes sto korun.

Spustit audio