Už je letošní burčák. Rané odrůdy vinné révy si kvůli počasí daly trochu na čas

6. září 2021 06:00
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Burčák (ilustrační foto)

Burčák si jeho milovníci můžou dopřát jen po krátké období roku. Letos si navíc hrozny dávaly kvůli chladu a dešti na čas.

Tuzemský burčák je u nás dle vinařského zákona teoreticky možné prodávat už déle než měsíc. Přesto sezóna kvašeného hroznového moštu teprve začíná.  Počasí totiž včasné úrodě příliš nepřálo.

Barva krásná, do žluta…

I tak jsou ale vinaři s výsledkem nakonec spokojení a to včetně vinice na Sádku na Třebíčsku.

„Barva klasická, krásná, do žluta,“ říká vinař Lubomír Lampíř krátce poté, co koštýře nasál letošní burčák.

„Včas není určitě. Už se nám to ve vegetaci zpožďovalo od jara, celkově to zpoždění bylo i na začátku vegetace, to znamená duben, květen, červen. Pak už toho ubývalo, ale byl to měsíc. Dnes už se hovoří jen o týdnu. Máme rané odrůdy, ze kterých můžeme nasbírat.“

Vyšší kyselina

Letošní burčák je zatím z raných odrůd. „Má vyšší kyselinu, je takový pikantní. Je to lepší, že není takový unylý, takový prázdný. Očekáváme vína vícevrstevná, komplexní, takové jsou i burčáky,“ dodal vinař.

Tuzemský burčák je k dostání na stáncích, ve vinotékách i restauracích. Jeho cena se letos pohybuje v rozmezí 60 – 90 korun za litr.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související