Vinař František Muška: Mladé víno je jako mladá dívka, která nemá zkušenosti

7. listopad 2018

Přichází čas světce Martina s ním je spojená ochutnávka speciálních svatomartinských vín. Nejenom o mladém víně vyprávěl Hele Dvořákové vinař František Muška.

„Martinské víno má svou historii, opírá se o svátek svatého Martina a láhve se mají otevírat v 11:11 hodin. Vzniklo to za Josefa II., začátkem listopadu končila vinařům u větších sedláků služba a některá vína byla ve sklepě už takzvaně vyčištěná. Mohlo se začít ochutnávat,“ řekl František Muška.

„Je to vlastně takový masopust před Adventem, i ta husa s tím souvisí. Lidé byli upracováni z té sezóny. A víno se nesmí pít ze sudu, pije se z lahve.“

Žehnání vína

Mladá vína se podle tradice také žehnala, resp. žehnají při katolické bohoslužbě. „Požehnaná vína se nekazí a také se říká, i když to není vědecky potvrzené, že se z požehnaného vína neopijeme,“ dodal s úsměvem.

Obecně lze říci, že mladá vína jsou všechna ta, která se pijí na začátku, nejsou to jen ta svatomartinská. „Mladé víno, aniž bych se chtěl jakkoli dotknout žen, se přirovnává k mladé dívce, 16 – 18 let, bez životních zkušeností. Nemůžeme od toho vína očekávat to, co bychom dostali od staršího vína.“

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio