Už celou věčnost se kuchařky snaží zbavit slz při krájení cibule

Také při krájení cibule pláčete? Už naše babičky se snažily této nepříjemnosti zbavit a měly na to své triky. Radily například cibuli rozkrojit napůl, uložit do chladu a krájet až na druhý den, nebo ji nejdříve pořádně prohřát v troubě.

Proti slzavému údolí mělo být dobrou zbraní také přežvykování čerstvého chleba, loupání pod studenou vodou, nebo pohled do žáru kamen při krájení.

Další triky měly babičky na její smažení. Chcete-li, aby cibule rychleji zezlátla, smažte ji jenom na kousku omastku. A pokud si chcete osmaženou cibuli uchovat napříště, zalijte ji tukem do kameninového hrnce a vložte do chladu. Tak co, i vy máte své cibulové triky? Doufám, že fungují.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

tajny_denik.jpg

Tajný deník čínské císařovny

Koupit

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.