Úroda brambor bude letos patrně dobrá. Velké množství hlíz snižuje cenu

16. červen 2022 06:00

Kolik budou letos stát brambory a urodí se vůbec v dostatečném množství a kvalitě? Rozhodujícím faktorem je počasí.

Na ceně brambor se podepisuje mnoho faktorů. Záleží na mezinárodní situaci, protože, ač brambory patří mezi naprosté základy české kuchyně, nejsme v jejich pěstování soběstační. Svojí zásadní roli ale také hraje to, jak moc hojná bude úroda.

Počasí a déšť

Počasí a hlavně množství vody, to je základní předpoklad růstu brambor. Na mnoha místech Vysočiny prší, jak ale upozorňuje Milan Čížek z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě, toho času v obci Valečov, srážky jsou spíš lokální. 

„Úhrny srážek v dosavadním období zdaleka nedosahují ani jednoho z těch dlouhodobých normálů. Srážky na Vysočině jsou, ale jsou hodně lokální a tady na Valečově třeba minulý týden vůbec nepršelo, i když okolo hřměly bouřky,“ vysvětlil bramborář.

Jsou nasazené velmi dobře

Letošní brambory jsou nasazené velmi dobře. Samozřejmě hrozí nějací škodliví činitelé, to ale odvine od toho, jaké bude počasí, jak bude pršet a jak bude vhodná ta sezóna pro plíseň. Předpokládám ale, že to zemědělci ochrání. Myslím, že ta sezóna může být dobrá.“

Letos to tedy v Česku vypadá na slušnou úrodu a podle Milana Čížka je dostatek i raných brambor, které zamíří do obchodů už příští týden. „Měly by se obchodovat ceny výrobců pod 10 korun, je ale otázka, co s tím udělají obchodníci. Je potřeba, aby lidé nakupovali na stáncích, na farmách, na farmářských trzích a nekupovali ty rané brambory v supermarketech. Tam zaplatí jiné peníze než na té farmě,“ dodal.

Spustit audio

Související