Místo plynu peletky ze sena. V Herálci na Žďársku změní systém vytápění tamní školy

29. květen 2022 06:00

Současná nejistá situace kolem dodávek a cen zemního plynu nutí řadu měst a obcí snižovat svoji závislost na tomto palivu. Máme příklad z Herálce. 

V Herálci pod Žákovou horou na Žďársku se úspoře plynu spojili s ochránci přírody. Místo plynu chtějí topit v tamní škole peletkami vyrobenými ze sena, které ručně kosí ochránci přírody na chráněných loukách v okolí.

Kotelna

Kotelna u základní školy v Herálci je z roku 1999 a od té doby je v provozu. „Topná sezóna začíná během září a končí tady v Herálci během května. Letos jsem kotelnu vypínal 5. května,“ řekl reportérovi Ondřej Kosař, zástupce ředitelky herálecké školy. 

Plyn by měly do budoucna nahradit peletky ze sena. „Nevíme, jak to s tím plynem bude, jestli vůbec bude. Tohle by mělo být palivo, které je dostupné tady v okolí Herálce,“ dodal Ondřej Kosař.

Seno na peletky

Seno na peletky dodávají ochránci přírody ze Sdružení krajina, kteří ručně kosí podmáčené louky v CHKO Žďárské vrchy, vysvětluje ředitelka Kateřina Marečková. „V tuto chvíli se ta travní hmota zužitkovává různým způsobem. Někde se dosuší, něco se zkrmí, něco zpeletkuje, něco zkompostuje. Dlouhodobě se přemýšlí o tom, jak to nejlépe tuto trávu využít.“

Starosta Herálce Zdeněk Gregor drží v ruce výpočty z letošního ledna, které potvrzují výhodnost přechodu na nové palivo. „Pořízením tohoto zařízení bychom se měli pohybovat s úsporou 50 procent a více.“

Kromě úspory starosta oceňuje fakt, že se spálí to, co v místě vyrostlo. „Z dlouhodobých záznamů víme, že roční produkce by měla stačit na vytápění budovy naší školy.“

Zařízení, které bude zároveň vyrábět elektřinu, by mělo začít fungovat nejdříve příští rok. Stávající kotelna na plyn ve škole zůstane jako záloha.

Spustit audio

Související