Řidiči odebrali začátkem roku třikrát víc energie pro elektromobily než loni. Cena roste jen pomalu

10. květen 2022 07:00

Zatímco ceny benzínu i nafty letos překročily všechny historické hranice, dobíjení elektromobilů zdražilo jen minimálně.

Provozovatelé dobíjecích stanic elektromobilů hlásí proti loňskému roku až trojnásobný zájem o jejich služby. Zatímco ceny běžných pohonných hmot narostly o desítky procent, nabíjení zdražilo jen minimálně. A majitelé ekologicky šetrných aut si to nemůžou vynachválit.

50 tisíc za rok

„Za rok jsem najezdil nějakých 50 tisíc, takže stále na dálnicích, stále dobíjím,“ řekl reportérovi zkušený řidič elektromobilu pan Jan. „Cena vzrostla u Tesly o nějakých 20 procent. Dostali jsme se ze sedmi 7 korun za kilowatthodinu přes 9 korun.“

Takový nárůst je podle něj ve světle ekonomické krize naprosto minimální. V zásadě to prý znamená, že jízda elektromobilem je výhodnější než kdy jindy. „Cena benzínu vzrostla třeba z 32 korun na 50, jsme na 40 - 50 procent nárůstu.  U elektromobilu to vzrostlo o pětinu,“ vypočítal pan Jan. 

Třikrát tolik energie

Nevýhoda elektromobilů je jejich vysoká cena. „Následně se vám ale rychleji splatí. To se bavíme o pohonných hmotách resp. energii. Jezdím s elektromobilem dvanáct let a na těch vozidlech se máloco kazí,“ dodal Jan. 

Podle dat energetické společnosti EON se elektromobily jezdí čím dál více. Jen za období od ledna do dubna 2022 odebrali řidiči třikrát více energie než za stejné období loňského roku.

Spustit audio

Související