Unikátní operace. Vodohospodáři za pomoci skelných vláken opraví přivaděč vody k nádrži Hubenov

27. únor 2022 06:00

Přivaděč vody k Hubenovské nádrži zvaný Jiřínský čeká letos unikátní oprava. Práce začnou na jaře a ke slovu přijdou skelná vlákna a UV lampy.

Vodárenská nádrž Hubenov se rozlévá na ploše 64 hektarů a zadržuje přes 3,5 milionu kubíků vody, kterou zásobuje celou Jihlavu. O to, aby nádrž nikdy nevyschla, se starají i dva posilovací přivaděče. 

Oba přivaděče - Jiřínský a Jedlovský ale už mají ale své roky a Jiřínský přivaděč čeká letos unikátní oprava. 

Vodní dílo Hubenov

S hrázným Martinem Hovorkou stojíme u šachtového přelivu. „Má hloubku 20 metrů, nahoře má průměr 3,6 a dole 1,6 metru,“ popisuje zařízení, které vypadá trochu jako trychtýř. 

„Je tady 3,64 milionu kubíků vody. Nádrž je na Maršovském potoce, můžeme si přilepšovat ze dvou přivaděčů. Hladina byla zakleslá, díky přivaděčům se ji podařilo dopustit do plného stavu,“ naráží hrázný na stav vody při velkém suchu před pár lety, kdy byla nádrž poloprázdná.

Přivaděč vody

Přivaděče jsou tedy pro nádrž, která zásobuje pitnou vodou celou Jihlavu, životně důležité. Jedlovský přivaděč je hotový, na Jiřínský se Povodí Moravy chystá letos. „Jsme na začátku, probíhají přípravné práce. Zabere to prakticky jednu stavební sezónu,“ řekl na místě mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. 

„Půjde o jakýsi rukávec, který obsahuje skelná vlákna. Tento rukávec bude natlakován epoxidovou pryskyřicí, tím se vyplní to potrubí a vytvrdí se zářením UV lamp zevnitř. Tímto způsobem nedojde ke snížení průměru toho potrubí.“

Práce by neměly ovlivnit dodávky vody v letních měsících. Přestože přivaděč bude během nich odstavený, je Povodí Moravy připravené ho v případě akutního suchy ihned zprovoznit.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související